Танцът със саби в древността е символизирал готовност за война

0
Според тракологът Валентин Деневски, танцът със саби на Бойко Борисов в Саудитска Арабия е символ на съюзяване
Според тракологът Валентин Деневски, танцът със саби на Бойко Борисов в Саудитска Арабия е символ на съюзяване

Танцът със саби в древността е символизирал готовност за война.

Това каза тракологът Валентин Деневски, предаде Агенция Фокус.

Според него при посещението на министър-председателя Бойко Борисов в Саудитска Арабия, този ритуал е символ на съюзяване на страната ни с тази държава. Той отбеляза, че например в изображението на танцуващи хора със саби върху амфората от Панагюрското златно съкровище, войните са изобразени голи, което освен че е характерно за елинизма, представя и „войнът в преход“.

Деневски направи паралел и с кукерските обичаи, в които могат да се видят маскарадно облечени персонажи да танцуват с дървени мечове. „Кукерите, които танцуват с дървени мечове, са млади хора, които предстои да стъпят в друг етап от живота си, т.е. да имат право да създават семейства. Такива дървени саби са използвали и гладиаторите в техните учебни боеве“, посочи Валентин Деневски.

Танцът със саби символизира встъпване в общност, която е по-голяма от нашия род, т.е. ставаме съюзници с друга държава. Това се е запазило в традициите на много народи. За мен това е нещо изключително, защото ние ставаме свидетели, благодарение на медиите, на нещо, което се е разигравало в далечната древност, в двора на цар Севт. Траките са имали ритуален танц „колабрисмос“, който пак е определен вид ритуал за готовност за война“, отбеляза Валентин Деневски.

Източник: Агенция "Фокус"
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари