Талибаните вече контролират цялата страна

0
Талибаните обявиха официално, че са превзели долината Панджшир
Талибаните обявиха официално, че са превзели долината Панджшир

Талибаните обявиха официално, че са превзели долината Панджшир и вече контролират цялата страна

Говорителят на ислямското движение Забиула Муджахид съобщи, че са изпратени военни сили, които да се отърват от последния бастион на „тероризма“.

Бившият вицепрезидент Амрула Салех е избягал в Таджикистан, стана ясно от изявлението, предаде OFFNews

Муджахид съобщи, че от талибаните са дали отрицателен отговор на призива на съпротивата в Афганистан за примирие.

Скоро в Панджшир ще бъде възстановено електричеството и интернета, обещават талибаните. По думите на говорителя им операцията за установяване на контрол върху последния бастион на съпротивата е приключила без цивилни жертви.

Работи се и за отварянето на летището в Кабул, а талибаните призоваха международната общност за помощ във възстановяването на страната и продължаване на хуманитарните доставки. Талибаните увериха и народа на Афганистан, че скоро страната ще се върне към нормалния живот и икономиката ще се подобри.

Вчера противниците на талибаните в долината Панджшир призоваха за прекратяване на огъня. Предложението дойде след информациите за тежки загуби при сражения през почивните дни.

От Националния фронт за съпротива на Афганистан предложиха на талибаните „да спрат военните операции в Панджир и да изтеглят силите си. В замяна ние ще се въздържаме от военни действия“, се казва още в поста на съпротивата в социалните мрежи.

Лидерът на съпротивата Ахмад Масуд, син на легендарния Ахмад Шах Масуд, написа във Facebook, че за постигането на траен мир е готов да спре сраженията. Това обаче можело да стане само ако талибаните също спрат атаките и придвижването на военни.

В Панджшир, известен и като Долината на петте лъва, се смята, че има около 10 000 добре подготвени и въоръжени бойци, част от които са са били в състава на специалните сили на афганистанската армия. В региона са и няколко генерали, както и министри от предишното правителство в Кабул.

Никой, включително самите талибани, не очакваха толкова бързо да превземат Афганистан, заяви в интервю за Би Би Си главнокомандващият на британските въоръжени сили генерал Ник Картър.

Британското правителство получава разузнавателна информация от разнообразни източници и не е правилно военното разузнаване да бъде обвинявано, че не е успяла да предвиди бързото настъпление на талибаните, уточни генералът.

Стана ясно и че делегация на ООН в Кабул, която се е срещнала с представители на талибаните, е обещала да не бъде спирана хуманитарната помощ за Афганистан.

Страната е изправена пред катастрофална хуманитарна криза заради сериозната суша, както и заради срива в икономиката след идването на талибаните на власт. Държавата е една от най-бедните в света, а след падането на подкрепянето от Запада правителство милиарди долари чуждестранна помощ бяха спрени.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари