Талибаните са открили милиони кеш и килограми злато в домовете на бившите управляващи?

2
Новата власт в Афганистан е конфискувала пари и злато в размер на повече от 12 милиона долара, съобщи Централната банка в Кабул
Новата власт в Афганистан е конфискувала пари и злато в размер на повече от 12 милиона долара, съобщи Централната банка в Кабул Снимка: AFGHANISTAN BANK/Reuters

Талибаните твърдят, че са открили милиони долари и много злато в домовете на бившите управляващи в Афганистан. Включително в този на вицепрезидента Амрула Салех

Новата власт в Афганистан е конфискувала пари и злато в размер на повече от 12 милиона долара, съобщи Централната банка в Кабул, пише Дойче Веле.

Талибаните са открили парите и златото в домовете на бивши високопоставени държавни служители и представители на предишното афганистанско правителство. Бившият вицепрезидент Амрула Салех бе поименно споменат.

Над 6 милиона долара в брой и 18 кюлчета злато в дома на бившия вицепрезидент?

Представител на талибаните написа в "Туитър", че при Салех са открити над 6 милиона долара кеш и 18 златни кюлчета. Точната сума, която е иззета от дома му, не беше оповестена. Централната банка на Афганистан вече се контролира от талибаните.

Местонахождението на бившия вицепрезидент не е известно. Няма и официална позиция от него по темата. След бягството на бившия президент Ашраф Гани, Салех се обяви за действащ държавен глава. Откакто талибаните поеха контрола в Кабул миналия месец, Амрула Салех организира съпротивата в провинцията Панджшир.

Бившият посланик на Афганистан в Таджикистан, Мохамед Сахир Агбар, заяви, че при бягството си от страната, Гани е взел със себе си 169 милиона долара. Той отрече обвиненията. Според медийни публикации Централната банка настоява сметките на предишните ръководители в Афганистан да бъдат замразени.

Талибаните: Няма да възпрепятстваме работата на ООН

Междувременно специалният пратеник на ООН за Афганистан Дебора Лайънс разговаря с новия вътрешен министър Сираджудин Хакани за хуманитарната криза в страната. Хакани я е уверил, че работата на персонала на ООН в Афганистан няма да бъде възпрепятствана, заяви говорител на талибаните. По информация на ООН при срещата Лайънс е подчертала, че всяка заплаха за служителите на организацията трябва да бъде предотвратена.

Години наред Хакани бе един от най-търсените ислямисти в света. Той ръководи организация, основана от неговия баща и носеща името му. Според кръгове във Вашингтон тя поддържа връзки с ислямистката организация Ал Кайда. За информация, която може да доведе до залавянето на Хакани, ФБР предлага възнаграждение от 10 милиона долара.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Младеж, девойка и мъж в купето на влак. Девойката е с много къса пола и дълбоко деколте, което те кара да... Девойката се опитва да привлече вниманието на младежа, питайки го какво чете. Той не обръща внимание дори на поканата ѝ да отидат до вагон-ресторанта. Накрая тя излязла сама от купето. Веднага щом затворила вратата мъжа казва на младежа:
- Ти в ред ли си? И ти се натиска! Аз така се възбудих, че бих изчукал и куче!
Младежа:
- Бау, бау...

Харесай Дунавмост във Фейсбук