Талибаните превзеха Кандахар

0
САЩ евакуират посолствoто си в Афганистан
САЩ евакуират посолствoто си в Афганистан Снимка: © AP / Allauddin Khan / архив

САЩ евакуират посолствoто си в Афганистан

Талибаните превзеха Кандахар, вторият по големина град в Афганистан, предадоха новинарските агенции. Кандахар е и мястото, където ислямистката групировка се появи за първи път през 90-те години на миналия век, припомня в. ''Гаридън'', предава в.Сега.

САЩ и други странни започнаха да полагат основите за спешната евакуация на посолствата си в Афганистан, тъй като столицата Кабул е заплашена от ускоряващата се кампания на талибаните.

Някои държави вече са започнали да изтеглят персонала от посолствата, а САЩ и Турция преговарят за план за сигурност на летището в столицата Кабул, който би бил от съществено значение в случай на евакуация.

Американските граждани бяха предупредени да напуснат страната незабавно. Германия също каза на своите граждани да напуснат Афганистан.

Междувременно Германия заплаши, че ще преустанови финансовата подкрепа за Афганистан, ако талибаните придобият пълна власт над страната и приложат законите на шериата, заяви външният министър Хайко Маас пред телевизия ZD, предаде Politico.

''Ние предоставяме 430 млн. евро на Афганистан всяка година, но няма да дадем и стотинка, ако талибаните превземат страната и въведат шериата'', каза той.

Въпреки съпротивата от афганистанските правителствени сили, бунтовниците набират скорост. Те завзеха ключови точки в цялата страна, включително югоизточния град Газни в четвъртък, десетата провинциална столица за тази седмица. Според американските власти талибаните може да успеят да превземат столицата Кабул в рамките на 90 дни.

Междувременно няколко държави от ЕС са загрижени за евентуално увеличаване на броя на търсещите убежище в Европа поради влошаващата се ситуация в Афганистан.

Германия, Австрия, Белгия, Нидерландия, Гърция и Дания се опитаха да окажат натиск върху Европейската комисия да разреши депортирането на афганистански имигранти, въпреки големите сътресения в страната, но след това някои обърнаха позицията си. Държавният секретар на Холандия Аннеке Брукерс-Кнол ще спре депортациите и ще предостави нови шансове на афганистанците да поискат убежище. Германското вътрешно министерство също наложи забрана за депортации в Афганистан.

На въпрос дали Комисията смята, че Афганистан е безопасна страна, в която да се върнат лица, търсещи убежище, говорител на ЕС отговори, че това зависи от страните членки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Реших да се сдобря с жената. Викам си, що не ѝ купя рокля? Лошото е, че се събуди гадината, точно когато я мерех с рулетката.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари