Тайният Изпълком на БФС е взел скришом скандално решение

0
Ограниченията за чужденците падат изцяло
Ограниченията за чужденците падат изцяло

Отпада ограничението за броя на картотекираните чужденци извън ЕС във футболните ни клубове

Решение в ущърб на българските футболисти е било взето на потайното заседание на Изпълкома на БФС в понеделник (14 февруари), алармира  "Спортал".

тогава е гласувано предложение на Професионалната футболна лига (ПФЛ) да падне ограничението за броя на картотекираните футболисти в Първа и Втора лига, които не са граждани на Европейския съюз.

До момента имаше ограничение професионалните ни клубове да картотекират до петима чужденци извън ЕС. До скоро само трима от тях имаха право едновременно да са в игра за един отбор, но този таван бе вдигнат и БФС бе позволил и на петимата възможни чужденци извън ЕС да играят. Сега и тази пречка е вдигната. Остава единствено ограничението клубовете да ползват до 20 футболисти, които не са юноши на съответния клуб или българи. Така че от този уикенд клубовете от Първа лига могат да ползват до 20 играчи, извън ЕС, ако имат толкова налични.

Тези във Втора лига пък могат да ползват до петима извън ЕС. До момента втородивизионните клубове нямаха право да картотекират нито един играч извън ЕС, освен ако не става въпрос за дублиращ отбор на някой от елитните клубове. В такъв случай бе разрешено максимум до 1 чужденец извън ЕС в игра.

Подобно решение в никакъв случай не кореспондира с уверенията на ръководството на БФС, че ще се стреми към подпомагане на развитието и лансирането на млади български футболисти. Но пък взетото от Изпълкома решение е добре дошло за големите клубове. "Лудогорец" например (б.ред. - чийто собственик Кирил Домусчиев е член на Изпълкома) привлече през зимната пауза аржентинеца Матиас Тисера, с което чужденците, които нямат паспорти на граждани на ЕС, в клуба вече са точно петима (заедно с анголеца Шоу, бразилците Алекс Сантана и Рик и ганаеца Бернард Текпетей). "ЦСКА-София" пък се подсили с колумбиеца Браян Морено Алварес и бразилеца Маурисио Гарсес, като така чужденците извън ЕС в тима са също петима (другите са еквадорецът Жорди Кайседо, ганаецът Бисмарк Чарлс и бразилецът Жеферсон).

"Това е едно много грешно решение! Много грешно", коментира пред "Спортал" президентът на "Славия" Венцеслав Стефанов. Той присъства на въпросното заседание в качеството си на бивш член на Изпълкома, без някъде да бъде уточнено защо е било необходимо да се явят и членове на предишния Изпълнителен комитет.

ДРУГИЯТ СКАНДАЛЕН МОМЕНТ

Това решение става още по-странно, предвид факта, че то не беше публикувано на сайта на БФС сред взетите на заседанието решения, въпреки своята неоспорима важност. Но премахването на лимита от петима чужденци извън ЕС в Първа лига е станало именно на сбирката на Изпълкома в понеделник. И това става ясно от разпратените до професионалните клубове писма.

В допълнение идва и това, че самото заседание на Изпълкома се проведе без предварително известяване до медиите, каквато практика обикновено спазва БФС, макар да не е задължен за това. По неофициална информация в дневния ред е имало точка за предстоящия конгрес на 18 март. Но тя или не е разгледана, или е имало обсъждане по темата, но обществеността и медиите не са уведомени за това. И тези смущаващи моменти са камъни в градината на ръководството на футболния съюз, начело с президента Борислав Михайлов, които обещаваха пълна прозрачност при действията си.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари