Тайната на истинския тахан

0
Димо разкри майсторлъка за направата на тахан
Димо разкри майсторлъка за направата на тахан

Безработицата в района на Ивайловград надхвърля 20%. Някои села са напълно пусти, а младите търсят препитание другаде.

Един 29-годишен мъж обаче залага на семейната традиция като поминък, не се реди на опашка за социални помощи и не убива време в кафенетата. Димо Каракехайов се е посветил на занаята да прави тахан и така се превръща в майстор трето поколение във фамилията, предаде БНР в репортаж от Ивайловград.

Запитан как се прави истински тахан, Димо разказва:

Цялата технология е изразена в три стъпки. Първата е миене, кисне се в солена вода. Сусамът изплува. Така го пресяваме от твърдия боклук. После го пълним в чиста вода. Този процес го обезсолява. По този начин остава здраво, почистено сусамено семе. След това го мятаме в голяма, полусферична пещ, разстила се като в огромна тава, в едната част се пали огън и така сусамът се суши. Целият процес трае няколко часа, като печенето е броени минути. Точно в това е майсторлъкът. Третата стъпка е мелене.

Всичко е автентично и всичко става пред очите на клиентите. Таханът е с кафеникав цвят, прилича на мляко с какао. При печенето се отделя аромат, който се разнася из целия квартал.

Таханджийството било основен поминък в региона. Днес обаче в Ивайловград тахан се прави единствено при Димо:

Таханджийниците са били основен поминък в този регион, но след ТКЗС-тата повечето таханджийници са изоставени и запустели. Тогава дядо ми построява тук тази таханджийница по автентична технология. Предава занаята на баща ми, а баща ми на мен. Хората вече ни познават в региона.

При тази технология се запазва целият полезен състав, продуктът не съдържа консерванти. Таханът има повече белтъчини от сиренето и е мощен антиоксидант.

Източник: БНР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари