Тайланд бави издаването на визи за българи

1
Няма друга държава, за която да се чака толкова дълго за получаването на електронна виза
Няма друга държава, за която да се чака толкова дълго за получаването на електронна виза

Няма друга държава, за която да се чака толкова дълго за получаването на електронна виза

Посолството на Тайланд в Букурещ, което отговаря и за България, бави издаването на визи за българи при дълъг престой за над 15 дни. Това съобщиха туроператори и туристи, като ситуацията е напрегната, защото сега е големият сезон на пътуванията към топлата страна. При кратък престой до 15 дни няма проблем, защото визите се слагат директно на летищата при пристигане в страната. В момента повечето групи на туроператорите пътуват в рамките на тези две седмици.

При индивидуалните туристи за по-дълъг престой се оказва, че има сериозна пречка. Те трябва да подадат документи за виза по електронен път на специален сайт към посолството на Тайланд в Букурещ. Изискването е 21 работни дни преди пътуването. Това създава проблеми за българските туристи, защото не може да се пътува в последния момент. От друга страна има оплаквания, че някои хора въобще не получават визи и отговори, обясниха потърпевшите.

„За краткия престой до 15 дни нямаме проблеми и всички си вадят визи на летищата в Тайланд, коментира Димитър Балтов, зам.-председател на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение Бъдеще за туризма“ (ОБТ), цитиран от TravelNews. Според него обаче не е нормално да се чака толкова дълго при кандидатстването за онлайн виза за дълъг престой. Този проблем трябва да бъде решен и да бъде поставен от българското Министерство на външните работи пред тайландските власти. Няма друга държава, за която да се чака толкова дълго за получаването на електронна виза, допълни той. За сравнение визите за Камбоджа и Виетнам излизат от 3 до 7 дни.

От Министерството на външните работи коментираха, че не могат да взимат отношение по повод визовата политика на чужда страна. Въпреки това, с оглед на множество получени сигнали от български граждани относно забавени тайландски визи, посолството на Република България в Букурещ е информирало акредитираното за страната ни посолство на Кралство Тайланд за създалия се проблем, коментираха от външно министерство.

От консулската служба на Тайланд в Букурещ обясниха пред TravelNews, че правилата ясно са посочени на електронния сайт за кандидатстването за визи, като изчакването е до 21 работни дни, но трябва да се вземат впредвид неработните дни съответно в Румъния и в Тайланд. Попълва се формуляр, прикачват се електронна паспортна снимка, резервациите за самолетни билети и хотел, които да бъдат на английски език, и се заплаща такса от 30 евро чрез банкова карта. Важно е да се знае, че всички имена и данни трябва да бъдат правилно изписвани, включително да бъде вкарвано и бащино име. Преди пандемията визите за българи се вадеха изцяло в Консулството на Тайланд в София, което беше удобно за всички пътуващи.

Сериозен ръст на българските туристи се очаква в Тайланд през тази зима в сравнение с миналата година, прогнозира Виктор Меламед, почетен консулт на кралството у нас. Най-много обичат да почиват на островите Пукет, Ко Самуи и Краби. Според него над 20% повече българи ще посетят страната в Югоизточна Азия в сравнение с изминалата зима. По данни на туроператорите през цялата тази година над 10 000 наши туристи са пътували в Тайланд до момента. Основният наплив е през месеците декември, януари и февруари, когато там е най-хубавото време и не дъждовен сезон. Меламед обаче не очаква да бъдат достигнати нивата от най-добрите години – 2018 и 2019 г., когато близо 47 000 българи са пътували годишно до Тайланд, защото тогава имаше политика за насърчаване на пътуванията и бяха премахнати визите за нашата страна.

Пред 2019 г. кралството постави рекорд от посрещнати над 40 млн. туристи и реализира приходи от 1.91 трилиона бата (49.7 млрд. евро). По тези показатели влезе в топ 10 на най-големите дестинации в света. До средата на ноември 2023 г. Тайланд е посетена от 23.2 млн. туристи и са достигнати приходи от 981.7 млн. бата, което продължава да е доста под нивата преди пандемията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари