СЗО обсъжда промяна на името на маймунската шарка

0
Критици твърдят, че наименованието може да звучи унизително или расистки
Критици твърдят, че наименованието може да звучи унизително или расистки Снимка: Getty Images

Критици твърдят, че наименованието може да звучи унизително или расистки

Световната здравна организация (СЗО) провежда дискусия за преименуване на болестта маймунска шарка, след като някои критици повдигнаха въпроса, че наименованието може да звучи унизително или расистки, съобщи Асошиейтед прес, предава БТА.

В изявление здравната организация на ООН обяви, че променя имената на две семейства на вируса, като занапред ще се използват римски цифри вместо географски означения, за да се избегне стигматизиране. Версията на заболяването, известна досега като Басейна на Конго, ще се нарича вече клас I, а западноафриканската ще се нарича клас II.

Решението е взето след заседание на учени през седмицата в съответствие с настоящите добри практики за именуване на заболяванията, които целят "да се избегне нанасяне на обида на културни, социални, национални, регионални, професионални или етнически групи и да се минимализира отрицателното въздействие върху търговията, пътуванията, туризма и благосъстоянието на животните".

Множество заболявания като японски енцефалит, вирус "Марбург", испански грип и близкоизточен респираторен синдром са наречени на географски райони, където първо са се проявили или са били идентифицирани. СЗО досега не е предлагала публично промяна на названията им.

Названието на маймунската шарка е дадено през 1958 г., когато при маймуни по време на изследване в Дания е наблюдавана подобна на шарка болест.

От СЗО казаха, че дават възможност и на обществеността да предложи име на заболяването, но не посочи кога се очаква да бъде обявено.

От месец май досега по света са регистрирани над 31 000 случая на болестта.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    4
    MonkeyPox
    СЗО (финансирана от САЩ и марионетките им в еврогейския съюз) търсят ново име на маймунската шарка заради критики на расизъм от джендърските среди! СЗО ще се обърнат към медиите в България. Те са опитни по темата. Преди няколко дни думата циганин беше заменена с "човек с италианско име и българско гражданство, но без италиански произход". Така, че може да е нещо като "болест с нечовешко име тръгнала от Африка и засягаща хора със специфични анални потребности".
  • 3
    3
    Gitane
    А на ЦИГАНСКОТО лято РОМСКО ли ще му казваме или ИНДИЙСКО?!!
  • 4
    2
    А-хааааа!
    Сигурно ще я кръстят *негърска* или *педерастка* краста! А по-добре на името на Асен Василефф и Аспарух Илиефф! http://www.realzoom.org/2022/01/blog-post_534.html
  • 4
    1
    Ми к'во да кажеш:
    Педерастия до шия!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари