СЗО: Половин милион души са починали след заразяване с Омикрон

0
Световната здравна организация нарече този брой "повече от трагичен"
Световната здравна организация нарече този брой "повече от трагичен" Снимка: iStock

Световната здравна организация нарече този брой "повече от трагичен"

Световната здравна организация изрази съжаление във вторник, че от откриването на варианта Омикрон досега са регистрирани половин милион смъртни случая на Covid-19, като нарече този брой "повече от трагичен", предаде БГНЕС.

Ръководителят на СЗО по въпросите на извънредните ситуации Абди Махамуд заяви, че в световен мащаб са регистрирани 130 милиона случая и 500 000 смъртни случая, откакто в края на ноември вариантът Омикрон беше обявен за тревожен. Оттогава той бързо измести Делта като доминиращ вариант на ковид в света, тъй като е по-заразен, въпреки че изглежда причинява по-малко тежки заболявания.

"В епохата на ефективните ваксини, половин милион души да умрат, това наистина е нещо трагично", каза Махамуд при предаване на живо в каналите на СЗО в социалните медии. "Докато всички казваха, че Омикрон протича по-леко, пропускаха факта, че половин милион души са починали, откакто той е бил открит", каза той.

В седмичната си епидемиологична актуализация за Covid-19, публикувана по-късно във вторник, СЗО заяви, че през миналата седмица са регистрирани близо 68 000 нови смъртни случая - със седем процента повече в сравнение с предходната седмица. Същевременно броят на новите седмични случаи на болестта е намалял със 17% до близо 19,3 млн. души.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари