СЗБ: След три дни отварят всички заведения! А дали е така?

3
Отказваме да приемем ново удължаване
Отказваме да приемем ново удължаване Снимка: БГНЕС

След броени часове отварят всички заведения. Това произлиза от последната заповед на министърът на здравеопазването.

На 01.04.2021 година трябва да заработят всички ресторанти при спазване на последно действащите противоепидемични мерки. Нощните клубове, които не функционират вече почти половин година след последната забрана за работа, също трябва да заработят.

Дали ще се случи така?

10 дневният "локдаун" изтича, заведенията се подготвят да заработят отново, а както вече стана ясно, това е сложен и най-вече скъп процес. Страховете ни, че и последната заповед на министъра ще се окаже отново предпоследна, са повече от логични. На такива предпоследни заповеди се нагледахме и изпитахме пряко на наш гръб. Очакванията ни са свързани с едно-единствено нещо, а именно, от първи април да заработят всички заведения. Остро се противопоставяме на анонсираната преди няколко дни идея на кметът на София Йорданка Фандъкова, че първоначално мерките ще бъдат разхлабени само за дневните заведения с градини. Подобно нещо цели поредното разделение на бранша, не е коментирано с наши представители, противоречи на изказаната от нас максима, касаеща затварянето - "Всичко или Нищо", която трябва да важи и за фактическото отваряне и не на последно място, само 14% от всички заведения желаят подобно разхлабване на мерките.

Може да забранява тоя, който има пари. Който няма пари, какво ще забранява?

Не можем да пропуснем и един изключително притеснителен факт! От първи април вече няма компенсации за бизнеса при удължаване на забраните! Това означава, че всички разходи, които съществуват, без значение дали работим или не, ще трябва да бъдат поети от бизнеса.

Отказваме да приемем ново удължаване. Ако то е продиктувано от сегашната здравно-противоепидемична обстановка в страната, то или трябва да има нови строги мерки, или отпадане на последната заповед на министъра. Да не забравяме, че след влизане в сила на последните забрани, много заведения отказаха да затворят и те го направиха публично, без да се крият и без страх. Такива обекти ще станат още повече след 01.04. и те ще имат своето, не само лично право да го направят, но и правото, продиктувано от идеята за оцеляване. Защото парите никога не спят, а банките още по-малко!

С огромна доза надежда, че се нагледахме на предпоследни заповеди:

Емил Коларов

Сдружение на заведенията в България

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От утре съм в отпуска! И днес като си тръгвах от офиса, трябваше да мина "странично" през вратата... Усмивката ми не се побираше в касата!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари