Стойчо Кацаров: Утре излизаме от тъмночервената зона

0
Здравният министър дава брифинг за извънредната обстановка
Здравният министър дава брифинг за извънредната обстановка Видео: NOVA

Здравният министър дава брифинг за извънредната обстановка

Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров ще даде пресконференция във връзка с удължаването на извънредната епидемична обстановка и свързаните с това заповеди за въвеждане на временни противоепидемични мерки на територията на страната. В сряда правителството удължи извънредната обстановка до края на март 2022 г.

"Утре вероятно ще излезем от тъмночервената зона - една много добра новина за всички нас", обяви министър Кацаров в началото на брифинга. "Не сме в плато, кривата спада много рязко", коментира неговият съветник проф. Мира Кожухарова по повод различни интерпретации на данните. "Заразените намаляват, а с това намаляват и хоспитализациите", отчете тя. По време на цялото разпространение на вълната броят на хората в болница не достигна дори 9000, а планът ни беше разчетен за 10 000, коментира проф. Кожухарова.

"Смъртните случаи също намаляват, но броят им е висок. Това е свързано с редица особености на нашето битие, най-вече поради отказа от ваксинация", допълни Кожухарова. Макар и бавно, броят на ваксинираните все пак се увеличава, посочи тя. Към вчерашния ден 28% от имащите право на ваксинация у нас вече са ваксинирани.

"Пречупихме вълната благодарение на нашите сънародници, които спазват зеления сертификат, както и на лекарите", обобщи Стойчо Кацаров, като за пореден път отличи специално проф. Мира Кожухарова. Като благодарност тя е отличена със златен медал на МЗ. "Заех в ролята на мърморещия човек, удоволствие беше да се работи с този колектив", отвърна Кожухарова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари