Свободно къмпингуване - без глоби за палатки и кемпери

5
Стига те да не навлизат в забранени зони, резервати и чужди имоти, обясни адвокат Дончо Бораджиев
Стига те да не навлизат в забранени зони, резервати и чужди имоти, обясни адвокат Дончо Бораджиев Снимка: iStock

С нужната къмпинг инфраструктура можем да привлечем много туристи, убеден е адв. Дончо Бораджиев

Правителството е започнало да изготвя стратегия за свободното къмпингуване в България, но работата по нея ще бъде забавена, тъй като отговорното за нея Министерство на туризма в момента се занимава с украинските бежанци от войната. Към момента няма законодателство за глобяване на свободно къмпнигуващи, стига те да не навлизат в забранени зони, резервати и чужди имоти. Това каза адв. Дончо Бораджиев от сдружение „Да запазим Корал“ в ефира на предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

"В момента няма нови неща като регламентация - миналата година успяхме да спрем тези, които искаха да забранят изцяло - точно в обратната посока трябва да бъдат усилията на държавата... Както през последните 60 - 70 години къмпингарите ще могат да летуват където искат, стига да не нарушават законите."

В Европа има различни модели за къмпингуването - от страни с пълна забрана, но с голям брой и разнообразни къмпинзи, до места като Швеция, която най-много наподобява ситуацията в България, с пълен свободен достъп, каза Бораджиев.

"Имаме уникална природа и туристически навици, добра система от планински пътеки и хижи, прекрасна природа и водоеми. С тези уникални дадености заслужаваме национална стратегия, която да обхване тези неща."

Подобна стратегия трябва да отговори например на въпроса с категоризацията на къмпингите, която да премахне "архаичните изисквания към къмпингите, които правят почти невъзможно нормалното инвестиране", каза Бораджиев.

Според него общини и частни собственици могат да привличат туристи с минимални първоначални инвестиции за окосяване и обезпаразитяване на обозначените площи, тъй като този тип туристи обикновено са добре подготвени, за да бъдат независими от комунални услуги.

"Това е бъдещето и един от начините, по който местните хора могат да изкарват пари от собствения си имот, а не да се превръщат в придворен персонал на хотелиери."

В момента има над 40% ръст на продажбите на къмпинг оборудване и на производството на кемпери и каравани, а по данни на "Евростат" средностатистическият къмпингар оставя по 50 евро дневно в местните магазини и заведения, каза Бораджиев.

"Тези хора няма да дойдат на all-inclusive, а само ако имаме нужната къмпинг инфраструктура... България има страхотен потенциал да предложи нещо ново на досегашните туристи, но и да доведе огромен брой нови."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари