Свищов е готов на бунт в защита на Стопанската академия

0
В сложна ситуация г-н Танев е лансирал идеята академията да стане филиал на университета в Русе
В сложна ситуация г-н Танев е лансирал идеята академията да стане филиал на университета в Русе

Свищов е готов да защити с гражданско неподчинение съществуването на Стопанската академия "Димитър Ценов".

В града вече се събира подписка срещу  идеята на министъра на образованието и науката Тодор Танев  да направи 80-годишното висше училище филиал на Русенския университет, пише БНР.

Както е известно, Стопанската академия в Свищов има служебен ръководител, назначен от министър Тодор Танев след сигнали за нарушения при провелия се през май миналата година избор на проф. Теодора Димитрова за ректор. В административните съдилища в София и във Велико Търново висящи са няколко дела за оспорване на нейния избор. В тази сложна ситуация министър Танев лансира идеята Свищовската академия да стане филиал на университета в Русе.

Академичната общност, местната власт и гражданите са против, каза проф. Андрей Захариев, преподавател в катедра "Финанси и кредит". Той припомни, че преди 80 години висшето училище е създадено със закон и Народното събрание е приело дарението и завещанието на Димитър Ценов, в което е записано "Това, създадено от мен, висше търговско училище в Свищов не бива да се смесва или слива с никое друго".

Така, че в защита на Свищовската академия има готовност и за гражданско неподчинение, включително и блокиране на пътища в Северна България, заяви проф. Захариев.

Той призова всички страни в съдебните дела за избор на ректор да изтеглят жалбите си, а министър Тодор Танев да даде на служебния ръководител правомощието да свика Общото събрание на Академията, което да приеме оставката на Теодора Димитрова.

Така ще могат да се проведат нови избори за ректор.

Източник: БНР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари