Стопанската академия в Свищов става филиал на Русенския университет?

0
Гражданско неподчинение и блокиране на пътища в Северна България подготвят в Свищов като протест срещу евентуалното решение
Гражданско неподчинение и блокиране на пътища в Северна България подготвят в Свищов като протест срещу евентуалното решение

Гражданско неподчинение и блокиране на пътища в Северна България подготвят в Свищов, ако министърът на образованието проф.Тодор Танев реши да направи Стопанската академия филиал на Русенския университет, пише 24 часа.

Идеята бе лансирана наскоро, след като висшето училище се оказа блокирано от нескончаема съдебна сага.

Това на практика би означавало прекратяване съществуването на висше училище, създадено с волята на дарител и с царски указ преди 80 г., заявиха на специална пресконференция недоволни преподаватели.

"Според Закона за висше образование, филиалът е териториална изнесена структура на висше училище, създаден в рамките на район, където няма университетска структура. Филиалът обаче означава и това, че в Академията ще останат десетина преподаватели и пак според изискването на закона, 7-8 от тях ще бъдат хабилитирани. Затова, дори и афиширана тази мярка като временна, не е вариант за нас. Обществеността на Свищов е готова на бунт. Има обаче вариант да не се стига до тези драстични мерки и ние ще опитаме да решим ситуацията мирно", коментира проф. Андрей Захариев, доскорошен шеф на катедрата по финанси и кредит.

Проблемите в Стопанската академия "Димитър Ценов" започнаха през лятото на миналата година, след като Общото събрание провъзгласи за ректор 35-годишната проф. Теодора Димитрова, приближена на скандалния шеф Величко Адамов.

Опозицията оспори избора в съда заради процедурата по съставяне на Общото събрание. Министърът на образованието се видя принуден да назначи служебен ректор в лицето на проф. Иван Върбанов.

В началото на годината обаче Върховният административен съд отмени заповедта на просветния министър за временно изпълняващ длъжността.

Решението е в полза на проф. Теодора Димитрова, която обжалва заповедта. Междувременно изтече и шестмесечният мандат на проф. Иван Върбанов и в момента Стопанската академия в Свищов се управлява от втори служебен ректор - проф. д-р Марияна Божинова.Нейното назначаване също се обжалва

"Министерството на образованието направи необходимото и ние сме много благодарни на проф. Танев. Оттук нататък искаме да се успокоят страстите в университета и затова вчера /понеделник б.а./ изпратихме до министъра отворено писмо, в което го молим да направи следващата стъпка", каза още проф. Захариев.

Импийчмънт или предварително прекратяване мандата на проф.Димитрова е единственият законен начин спорната ректорка да напусне поста и Стопанската академия да продължи да работи и да обучава своите близо 8000 студенти и докторанти, смятат от вуза.

В писмото си преподавателите настояват министър Танев да разшири правомощията на проф. Божинова, за да има тя право да свика Общото събрание на университета в актуализирания му състав.

Междувременно ще бъдат събрани и нужните 25 % подписи от списъчния състав, за да може да се проведе заседание с една единствена точка в дневния ред - отзоваване на проф. Теодора Димитрова като ректор на Стопанската академия, преди изтичане на мандата й и с решение на органа, който я е избрал.

Процедурата е регламентирана в Закона за висшето образование.

"Когато проф. Божинова получи мандат, тя ще може да задейства и провеждането на избори за органи на управление на факултетите и катедрите, които звена в момента са просто блокирани заради липсата на легитимен Академически съвет и ректор", допълни проф. Захариев.

И уточни, че ситуацията би получила своя благоприятен край при още едно условие -да бъдат оттеглени всички искове, подадени в Административния съд във Велико Търново и ВАС.

Изпратено е и обръщение от преподаватели, общественици и възпитаници на Стопанската академия до председателя на Постоянната комисия по образование и наука в Парламента Милена Дамянова.

В него потърпевшите са обяснили подробно всички проблеми, които произтичат от управленския вакуум, последиците от спирането на субсидията за академията и преобразуването й във филиал на Русенския университет.

Обръщението е придружено с подписите на стотици преподаватели и жители на Свищов.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари