Свикват кризисна среща в Италия заради скока на цените на пастата

2
Цените на тестените изделия са се повишили повече от два пъти спрямо националната инфлация
Цените на тестените изделия са се повишили повече от два пъти спрямо националната инфлация

Цените на тестените изделия са се повишили повече от два пъти спрямо националната инфлация

Италианският министър на промишлеността, Адолфо Урсо, е свикал кризисна среща заради скока на цените на пастата в Италия, съобщава Reuters. Тестените изделия са любимата основна храна на италианците, но техните цени са се повишили с повече от два пъти спрямо националната инфлация. Разходите за спагети и други тестени изделия са се повишили на годишна база със 17,5% през март, въпреки спада в цените на пшеницата.

Кризисните разговори ще бъдат проведени на четвъртък и ще бъдат председателствани от назначен от правителството наблюдател на инфлацията. Участници в срещата ще бъдат компетентни органи и търговски и потребителски асоциации. Това ще бъде първото заседание на нов комитет, създаден за наблюдаване на необичайни движения на цените.

Италианската инфлация продължава да се влошава и е достигнала 8,8% на годишна база през април, водена от нов скок в цените на енергията, според националната статистическа агенция ISTAT. "Базовата" инфлация, без пресни храни и енергия, остава стабилна на 6,8% на годишна база.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари