България може да се окаже една от най-засегнатите страни от атаките на кораби в Червено мрое

0
Атаките в Червено море, обвързани с войната межди Израел и "Хамас", ще доведат до забавяне на доставките и ще повишат цените на стоките
Атаките в Червено море, обвързани с войната межди Израел и "Хамас", ще доведат до забавяне на доставките и ще повишат цените на стоките Снимка: БТА / АП

Атаките в Червено море, обвързани с войната межди Израел и "Хамас", ще доведат до забавяне на доставките и ще повишат цените на стоките

Атаките на кораби в Червено море, обвързани с войната межди Израел и "Хамас", ще доведат до забавяне на доставките и ще повишат цените на стоките, което може да доведе до нов риск от инфлация в световната икономика, се посочва в анализ на агенция Блумбърг.

Транспортните компании започнаха да отклоняват маршрутите за пренасяните от тях товари, след като подкрепяните от Иран бунтовници хути нападнаха търговски кораби, плаващи в Червено море. Товарните кораби вече ще трябва да заобикалят африка през нос "Добра надежда", вместо да поемат по много по-краткия маршрут през Суецкия канал.

Това пренасочване ще означава по-високи разходи за доставка и по-дълго време за доставка, посочват анализатори на Блумбърг, цитирани от БНР.

Червено море е един от най-важните морски пътища в света, като през него се извършва около 14% от световната морска търговия. Сред икономиките, които са най-засегнати от тези търговски смущения, ще бъдат Гърция, Йордания, Шри Ланка и България, посочиха анализаторите на Блумбърг.

Повече от 20% от контейнеровозите, преминаващи през Суецкия канал, превозват стоки от Азия до европейските и средиземноморските държави, според фирмата за логистично разузнаване Project44. Отклонените кораби ще трябва да заобикалят Африка през нос "Добра надежда", за да стигнат до Европа, добавяйки минимум седем до 10 дни към пътуването, изчислиха от компанията.

Все пак има причини да се смята, че текущите транспортни проблеми ще имат само умерено икономическо въздействие, посочват още икономистите на Блумбърг.

Докато разходите за изпращане на 40-футов контейнер от Шанхай до Ротердам са скочили с 44% от края на октомври - преди началото на атаките, както и с повече от 26% до Генуа, те остават доста под нивата от 2021 г. и 2022 г. по време на коронавирусата пандемия, показват данните, събрани от Блумбърг.

Ефектът върху инфлацията в Европа ще бъде ограничен, тъй като пазарите и корабните компании се адаптират към новата ситуация, смятат икономистите на агенцията.

Също така китайският е слаб през цялата настояща година и може да се забави следващия месец, тъй като фабриките обикновено спират работа в началото на календарната година поради края на коледното търсене и преди ваканцията за Лунната Нова година в Азия. Въпреки това, ако прекъсванията продължат или се влошат, това може да окаже по-голям натиск върху тази търговия.

Износът от Китай за Европа намалява всеки месец от юни насам, докато растежът на износа от Япония за Западна Европа се забавя до 1,1% през ноември спрямо година по-рано.

Междувременно САЩ обявиха нова специална група, предназначена да защитава търговските кораби, пътуващи през Червено море. Участващите страни включват Обединеното кралство, Бахрейн, Канада, Франция, Италия, Нидерландия и други. И Япония, и Китай имат военни бази в Джибути, близо до Червено море, но двете държави не са заявили, че ще участват в тези съвместни военноморски усилия.

"Най-доброто, на което светът може да се надява, може да бъде сценарий с умерен риск, при който корабоплаването се отклонява за поне няколко месеца, докато ситуацията със сигурността в Червено море се стабилизира", пишат анализаторите на Блумбърг.

Това може да не е оптималният сценарий, но се случва, когато има повече капацитет за доставка и е по-добър от някои от алтернативите, добавиха те.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    ...
    Ще се стабилизира ситуацията около Червено Море ама на еврейската коледа. Който не знае, кога е, да пита някой евреин.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари