Световноизвестни музиканти представят Русе по време на Румънското Европредседателство

1

Като истински „Посланик на Русе“ за първи път в своята история и в близко сътрудничество с музиканти от Румънския национален симфоничен оркестър, Русенският фестивален оркестър ще гостува в прочутата зала „Атенеум“ в Букурещ с концерт на 1 април т.г. – един жест на приятелство към нашите северни съседи по повод Румънското председателство на Съвет на ЕС и Стратегията на ЕС за Дунавския регион.

Под ръководството на именития български диригент Емил Табаков и с участието на световноизвестния български цигулар Светлин Русев оркестърът ще изпълни „Класично и романтично“ от П. Владигеров, Втория цигулков концерт на С. Прокофиев и Сюита из балета „Жар птица“ на И. Стравински.

Като ексклузивен продукт на най-стария международен фестивал за класическа музика в България „Мартенски музикални дни“, Фестивалният оркестър привлича ежегодно елитни и високо мотивирани български инструменталисти от цял свят, по-голямата част от които възпитаници на Националното училище по изкуствата в Русе. Днес Фестивалният оркестър е феномен със символно значение за българската музикална общност и не случайно е носител на престижната награда „Музикален проект на годината“ (2016) на Българското национално радио.

Гостуването на Русенския фестивален оркестър в Букурещ ще е преди всичко красноречив израз на приятелските и добросъседски отношения и сътрудничество между България и Румъния в рамките на Дунавската стратегия и Европейския съюз, както и силен стимул за професионално израстване и развитие на талантите на Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари