Световно признание: Български учен е звезда в зрителните науки в САЩ

3
Проф. Владимир Кефалов и екипът му са постигнали сериозен пробив в проучването и борбата със слепотата
Проф. Владимир Кефалов и екипът му са постигнали сериозен пробив в проучването и борбата със слепотата

Това е професор Владимир Кефалов

Световно признание за български учен. Проф. Владимир Кефалов и екипът му са постигнали сериозен пробив в проучването и борбата със слепотата.

Ученият от години ръководи собствена лаборатория във Вашингтонския университет, а в научните среди го определят като звезда в изследването на ретината. Как милиони напълно слепи хора по света да прогледнат отново – върху този въпрос проф. Кефалов и екипът му работят от години, предава NOVA.

"Ние изследваме зрителните клетки. При много видове слепота те са първите, които страдат. Работим основно с лабораторни животни – мишки, за да се опитаме да разработим лечения. Има успешни опити с пациенти, които започват да виждат нормално, но дългосрочно това не е най-успешният начин, защото този чип никога не може да функционира толкова чувствително, както го прави нашата ретина”, обясни проф. Кефалов.

Чипът се опитва да генерира нервни импулси по очния нерв, за да може информацията, която окото приема, да стигне до мозъка и да се обработи там. Затова целта на проф. Кефалов е да се възстанови нормалната функция на самите зрителни клетки. А към момента слепотата се лекува основно с медикаменти.

"Често най-тежката слепота е свързана с ретинална слепота. По този механизъм няма какво да произвежда нервния импулс и няма как мозъкът да анализира получената информация. Човек гледа с окото, но вижда с мозъка си. Чипът се опитва точно по същия механизъм да генерира нервни импулси. Чиповете обаче са много скъпи, а това е и машинка, която винаги има риск да се счупи. Ако той стигне до формулата, която да генерира нервен импулс, за да стигне по зрителния нерв до зрителната кора, където мозъкът анализира това, което се вижда. Това наистина ще бъде революция и проф. Кефалов ще е достоен за Нобелова награда", коментира д-р Илиян Шандурков, председател на Българското дружество по офталмология.

Междувременно, по пътя към нови революционни пробиви, българският учен вече е отличен с една от най-престижните награди в офталмологията и зрителните науки – „Бреслър”.

"Това е наистина огромно признание за усилията, които моята лаборатория е положила през последните 10-15 години. Имах късмета да ме приемат в Бостънския университет. За съжаление, в България нямаше как – в началото на ’90-те държавата беше фалирала и науката беше последната й грижа. Потърсих си пътя в САЩ, приеха ме в Бостънския университет, където направих докторат по клетъчна биофизика. След това специализирах в университета в Балтимор”, разказа още проф. Кефалов.

От 2005 г. Владимир Кефалов има своя собствена лаборатория във Вашингтонския университет в Сейнт Луис. На базата на неговите проучвания вече са прилагани различни нови методи за лечение на очни болести – включително със стволови клетки и генна терапия.

Източник: NOVA
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари