Световно първенство по събиране на смет в Токио

0
Нестандартният спорт е измислен от японеца Кеничи Мамицука преди 15 години и се нарича спогоми
Нестандартният спорт е измислен от японеца Кеничи Мамицука преди 15 години и се нарича спогоми

Нестандартният спорт е измислен от японеца Кеничи Мамицука преди 15 години и се нарича спогоми

21 страни взеха участие в първото световното първенство по събиране на смет, което се проведе в японската столица Токио. Нестандартният спорт е измислен от японеца Кеничи Мамицука преди 15 години и се нарича спогоми - от думите "спорт" и "гоми", което на японски означава боклук.

Мамицука сподели, че да види реализирането на първото световно първенство по спогоми е "сбъдната мечта" и че спортът има още по-големи амбиции. "Ако се сформират национални спогоми асоциации, тогава нашият спорт може да се превърне в демонстративно събитие на Олимпийските игри. Целта ни е да има състезания по спогоми в 50 страни до 2030 година", каза той.

Въоръжени с ръкавици, метални щипки и чували, отборите от по трима състезатели трябваше да обиколят район от около 5 квадратни километра в район Шибуя в Токио, за да съберат възможно най-много смет. Отборите имат по 45 минути за събиране на боклук и още 20 за неговото сортиране. Точки се получават на база количеството и вида боклук, а дребни отпадъци като фасове носят най-голям резултат.

Макар че за фаворит бе определян тимът на Франция, тъй като и тримата състезатели на "петлите" се занимават професионално със сметосъбиране, победител стана отборът на Великобритания, който събра 57 килограма боклук.

"Улиците на Токио са сравнително чисти и състезанието тук е по-трудно, отколкото вкъщи", сподели представителят на Южна Африка Филип Луис де Фробервил, който счита, че спогоми е особено подходящ спорт за ученици.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари