Световните цени на храните удариха рекорд заради войната в Украйна

0
Франция предупреди, че войната е увеличила риска от глад по света
Франция предупреди, че войната е увеличила риска от глад по света

Франция предупреди, че войната е увеличила риска от глад по света

Световните цени на хранителните продукти достигнаха рекордно високи стойности през март, тъй като руската инвазия в Украйна предизвика "сътресения" на пазарите на основни зърнени култури и растителни масла, съобщи Организацията по прехрана и земеделие към ООН.

Прекъсването на експортните потоци в резултат на инвазията от 24 февруари и международните санкции срещу Русия породиха опасения за световна криза на глада, особено в Близкия изток и Африка, където вече се проявяват верижните ефекти.

На Русия и Украйна, чиито обширни зърнопроизводителни региони са сред основните световни житници, се пада огромен дял от световния износ на няколко основни суровини, между които пшеница, олио и царевица.

"Световните цени на хранителните стоки направиха значителен скок през март и достигнаха най-високите си нива досега, тъй като войната в Черноморския регион разпространи сътресения на пазарите на основни зърнени култури и растителни масла", се казва в изявление на ФАО.

Индексът на цените на хранителните продукти на ФАО, който вече отчете рекорд през февруари, се повиши с 12,6% през миналия месец, "правейки гигантски скок до ново най-високо ниво от създаването си през 1990 г.", заявиха от агенцията на ООН. Индексът, който измерва месечната промяна в международните цени на кошница от хранителни стоки, достигна средно 159,3 пункта през март. Скокът включва нови рекордни стойности за растителните масла, зърнените храни и месото, заяви ФАО, като добави, че цените на захарта и млечните продукти "също са се повишили значително".

Страх от глад

През последните три години на Русия и Украйна заедно се падат съответно около 30% и 20% от световния износ на пшеница и царевица, съобщи ФАО.

Войната продължава да бушува, докато в Украйна започна сеитбата.

Цените на пшеницата се повишиха с почти 20%, като проблемът се изостри от опасенията за състоянието на реколтата в САЩ, заяви организацията.

Индексът на ФАО за цените на растителните масла се повиши с 23,2%, което се дължи на по-високите котировки на слънчогледовото олио, чийто водещ износител в света е Украйна.

Испанските супермаркети ограничиха продажбата на слънчогледово олио, за да спрат натрупването на запаси от клиенти поради опасения от недостиг, дължащ се на войната.

Съединените щати обвиниха руския президент Владимир Путин, че е създал "тази глобална продоволствена криза".

Франция предупреди, че войната е увеличила риска от глад по света.

Конфликтът също така доведе до скок на цените на петрола и газа, предизвикал по-нататъшно нарастване на инфлацията в целия свят и породил опасения, че може да доведе до спиране на световния икономически растеж.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари