Русия ограничи износа на зърнени култури

0
Владимир Путин отправи остри критики срещу високата инфлация в страната
Владимир Путин отправи остри критики срещу високата инфлация в страната Снимка: AP

Мерките целят стабилизиране на цените на вътрешния пазар, заяви премиерът Михаил Мишустин

Русия въвежда квоти за износа на пшеница, ръж, ечемик и царевица, ограничавайки експорта до 17.5 милиона тона за периода 15 февруари - 30 юни 2021 г., обявиха властите на страната, цитирани от Reuters. Освен това се въвежда и данък върху износа на пшеница в рамките на 25 евро за тон. Ако експортът бъде надхвърлен, данъкът ще се повиши до по-високата стойност - с 50% от митническата цена или 100 евро на тон.

Мерките целят да стабилизират цените на храните на вътрешния пазар, заяви руският премиер Михаил Мишустин, който днес подписа пакета от разпоредби.

До налагането им се стигна, след като президентът Владимир Путин отправи остри критики срещу високата инфлация в страната.

Мерките трябва да понижат и поддържат „едно нормално ниво на цените на някои от най-търсените стоки, включително захар и слънчогледово олио“, се казва в доклада. В него е упоменато, че се планира да бъдат отпуснати субсидии за производството на брашно, които да компенсират загубите, свързани с покупката на пшеница.

На заседание на кабинета министърът на икономическото развитие Максим Решетников съобщи, че до 20 декември търговските мрежи ще сключат споразумения с производителите за стабилизиране на цените на захарта и слънчогледовото олио.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари