Володимир Зеленски: Украйна има достатъчен потенциал да стабилизира световния пазар на храни

0
Русия е отговорна за продоволствената криза по света
Русия е отговорна за продоволствената криза по света

Русия е отговорна за продоволствената криза по света

Украйна има достатъчен потенциал да стабилизира световния пазар на храни, но Русия блокира украинските пристанища и унищожава производствената си база. Това заяви президентът Володимир Зеленски на брифинг след срещата си с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, предаде Укринформ.

"Днес говорихме и за важно предизвикателство не само за Украйна, но и за целия свят - продоволствената криза, провокирана от Русия с продължаването на войната срещу нашата държава. Украйна буквално осигурява хляб за почти 400 милиона души на планетата, а ООН вече признава, че покачващите се цени на храните тази година ще предизвикат глад за най-малко 47 милиона души в 81 държави", каза Зеленски, цитиран от News.bg.

Имаме достатъчно потенциал, за да предотвратим стабилизиране на пазара на храни от подобна хранителна криза. Разполагаме с всички стоки за доставка от нашите пристанища в областите Одеса, Николаев, Херсон и Запорожка. Но блокадата на нашите пристанища е част от агресивната политика на Русия, агресивната война на Русия срещу нашата държава. Ние също така сме наясно с унищожаването на нашата производствена база за руската армия, стъпките им в тази посока, по-специално унищожаването на нашата селскостопанска база", каза още Зеленски.

Той подчерта, че прекратяването на войната на Русия срещу Украйна и възстановяването на мира е наложително за предотвратяване на продоволствена криза и спасяване на десетки страни от глад и политически хаос.

"Обсъдихме необходимостта да направим всичко възможно Русия да деблокира украинските пристанища за износ на храни. Този въпрос е важен не само за Украйна, подчертавам го отново. И на първо място, мисля, за целия свят и за ООН , която той представлява", отбеляза държавният глава.

Както се съобщава, на 27 април генералният секретар на ООН Антонио Гутериш пристигна в Украйна, след като посети Москва, където се срещна с Путин.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари