Световната банка критикува България за ДДС, обществените поръчки и образованието

1
Aко не се вземат мерки сега, в дългосрочен план потенциалът за икономически растеж ще бъде силно ограничен
Aко не се вземат мерки сега, в дългосрочен план потенциалът за икономически растеж ще бъде силно ограничен Снимка: Dunavmost

Aко не се вземат мерки сега, в дългосрочен план потенциалът за икономически растеж ще бъде силно ограничен

Необходимо е подобряване на събираемостта на ДДС, по-голяма ефективност в обществените поръчки, разходите за образование и за подпомагане на уязвимите – това са само част от изводите в доклад на Световната банка, посветен на публичните финанси в България.

Според авторите му, ако не се вземат мерки сега, в дългосрочен план потенциалът за икономически растеж ще бъде силно ограничен, предаде БНР.

Като „навременни“ определи мерките за справяне с последиците от шока заради пандемията и последвалите високи енергийни цени Десислава Николова от Световната банка, но предупреди – че излизането от тях вече се бави.

Пример за това са все още диференцираните ДДС ставки, особено при ресторантьорския бранш. Именно този косвен данък е основен за приходите в хазната, на която много тежат социалните и здравните разходи, неефективните разходи за образование и за обществени поръчки.

"До към 2050 година, ако в момента не се предприемат нужните реформи, растежът може да се забави до около 1,25%".

Именно това е в противовес с намерението на Министерството на финансите, което си поставя амбициозни цели, коментира зам.-министър Георги Клисурски. "Мисля, че една добра цел за ръста на икономиката ни през следващите 3, 5, 10 години би било реален растеж от 4-5% на година, живот и здраве, ако няма шокове и кризи", каза той.

По думите му в момента, за да се ускори растежът, министерството ще разчита много на инвестициите. Ежедневно се водят преговори с чуждестранни инвеститори, добави още Клисурски.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    Оня
    За да има растеж трябва да се инвестира в образование и квалификация, но не на т.нар. "уязвими", а на качествените хора. Маргиналните никога не са носили добавена стойност.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари