Светлин Тачев: Нито ГЕРБ, нито ПП имат желание да управляват

0
Политологът смята, че НДСВ няма да могат да влязат в Парламента
Политологът смята, че НДСВ няма да могат да влязат в Парламента Видео: NOVA

Политологът смята, че НДСВ няма да могат да влязат в Парламента

"Нито ГЕРБ има желание да управляват, нито "Продължаваме промяната" имат желание сега", това каза политологът от „Галъп интернешънъл“ Светлин Тачев в студиото на "Денят на живо" по NOVA.

„Не виждам как принципно мнозинство може да се събере, за да има стратегическа цел, с която да управлява. Тематичните мнозинства станаха новата нормалност в българската политика“, посочи той. Тачев допълни, че партиите са длъжни да покажат, че са направили всичко възможно, за да не излязат виновни, че са провалили възможността за съставяне на кабинет.

Поставянето на хора, които са консенсусни фигури на предна линия прилича на това, което направи Слави Трифонов, когато изпрати шахматиста Антоанета Стефанова. Той знаеше, че няма да управлява, но изпрати фигура, която се приемаше добре. Искаше с нови избори да увеличи резултата си“, каза политологът.

Той поясни, че формациите са наясно, че няма как да управляват, защото нямат мнозинство. „Червените линии така бяха начертани, че се стигна до положение в което и да искат да преговарят вече не могат“, смята Тачев.

Невъзможно е ПП да управляват с ГЕРБ, докато при ГЕРБ по няма проблем да управляват с ПП, защото няма да се приеме толкова лошо от избирателите им“, поясни той.

Според него е невъзможно да се състави дори и временно правителство. Политологът е на мнение, че вървим към предсрочни избори. „Шанс за правителство винаги има, но това зависи от политическата воля“, посочи той.

За завръщането на НДСВ на политическата сцена Тачев каза: „Това са фигури, които вече са управлявали и не съм сигурен дали ще получат шанса да влязат в Парламента. През годините е имало опити за завръщане на подобни партии и това не се случва.“

Политологът е на мнение, че ако се увеличи минималната работна заплата това ще покаже, че има социална мисъл в страната. В условия на криза подобно действие привлича и това е нормално, допълни той. Тачев смята, че минималната работна заплата не отговаря на труда, който полагат хората. Според него за бизнеса е най-добре да няма минимална работна заплата, но тя е някаква малка сигурност за работещите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари