Светлин Стоянов: Все повече бизнесмени ще събират смелост да сигнализират за корупция

3

Интервю с лидера на „Има такъв народ“ в Русе

Светлин Стоянов е Областен координатор на „Има такъв народ“ в Русе и лидер в листата на партията за парламентарните избори. Той завършва Английската гимназия в Русе през 1988 г., а през 1994 г. се дипломира в УНСС - София, магистър. Над 23 години е работил в сферата на охраната и сигурността. Има 6-годишен опит и в банковата сфера и корпоративния бизнес. В периода 1993-1996 г. е работил като кредитен инспектор, счетоводител, валутен дилър в Търговски банки и ПФБК. Между 1996- 2004 г. е бил офицер от НСО, чин-капитан. От 1997 г. до 2001 г. е офицер от екипа за лична охрана на Министър-председателя на България, след това до 2004 г. е бил офицер от екипа за лична охрана на Председателя на Народното събрание на България. От 2007 г. до 2009 г. е работил като административен директор в "Нестле България" АД. В периода от 2010 г. до 2016 г. е отговарял за охраната на Посолството на Франция. От 2016 г. до момента е ръководител на охраната на Посолството на Кралство Саудитска Арабия. Депутат в 45-ото Народно събрание.

Представяме ви едно интервю на г-н Стоянов за вестник "Бряг":

- Г-н Стоянов, Вие бяхте част от краткото 45-о Народно събрание. Как бихте охарактеризирали работата му?

- Работата ни беше кратка, но ефективна. За много малко време успяхме да променим изборния закон, работиха и няколко комисии. Приехме въвеждането на мажоритарните избори, които ще се проведат при следващи редовни избори. Не приехме партийна субсидия от 1 лев, защото не бяхме подкрепени от нито една партия.

- А защо продължавате да настоявате за субсидия от 1 лев, при положение, че контрааргументът е зависимост от бизнеси?

- Г-н Тошко Йорданов го разясни от трибуната на Народното събрание. Нашият членски внос е 10 лева, на другите партии е между един и три лева. Второ – доказа се и се показа, специално в Русе, нашата предизборна кампания със средства, събрани от членове, доброволно, е малко над 9000 лева. Ако го кажем по друг начин – вкарахме двама депутати за 9000 лева. В същото време и партията отказа 40 000 лв. за участие в тв пакета, кампанията повече беше през Фейсбук. Когато беше 11 лв. за глас, сега 8 лева за глас, събираха ли се пак пари от бизнеса, това да е спряло?! Една от идеите е на дадена партия - иска да си направи тиймбилдинг в Боровец примерно. Пише писмо до Министерство на финансите, одобрява се някакъв бюджет, и това се отчита. На принципа на партийните централи, чийто наем е за сметка на държавата.

- Бяха ли продуктивни, според Вас, тези само 9 работни дни и в чия полза – на партиите или на народа?

- Ако приемам промените в Изборния кодекс, те са в полза на народа. Ще бъде по-улеснено гласуването на българите в чужбина, въведе се изискване да има 40 заявления за откриване на секция, а преди бяха 60. Освен това ще има вече и машинен вот, както и изчистване на списъците от „мъртви души“.

- Комисията по ревизията ще намери ли своето продължение?

- Все повече хора, бизнесмени, ще започнат по примера на Илчовски и на зеленчукопроизводителя да събират смелост и ще разкажат за корупционните практики и политики. Ще има сигнали до прокуратурата. Комисията Манолова беше дала имейли за получаване на сигнали. Специално за г-н Иван Ангелов – той е бизнесмен от зората на демокрацията. Но той набра скорост при Първанов и Станишев. И двамата са ходили в имението му, във фабриките му, така че връзките му с властта не се ограничават с тези на досегашния премиер. Разликата е, че на тях не е давал кюлчета със злато, доказано е. Както разбрахме от негови самопризнания, той е карал премиера да лобира за негови камиони в Турция да минават по ускорен ред. Кюлчетата са произведени в монетния двор на БНБ, може да се разбере кой ги е поръчал.

- До каква степен може да се смята, че изнесеното в комисията отговаря на истината?

- До много голяма степен. Много бизнесмени, не само в София, почти в цялата страна, са изпитали на гърба си модела на ГЕРБ. Ако някой иска да провери или се интересува, да види колко разговора са проведени между г-н Иван Ангелов и г-жа Севда Арнаудова. Какво толкова си говорят тя и бизнесменът? Освен това се оказа, че Арнаудова също е ходила често „да му отказва“ в офиса на г-н Божков. Времето за тази комисия специално не беше достатъчно. Имаше предложения да е безсрочна и да продължи в следващия парламент. Но нищо не пречи следващият парламент да я направи пак.

- Кои важни и наболели за русенци въпроси е възможно да бъдат решени с помощта на депутатите от Русенския регион?

- Лично за мен поне две са нещата на този етап – инвестиции и магистралата Русе – Велико Търново. Възможно е да се осъществи голям енергиен проект, който ще се отрази на града.

- Бихте ли се кандидатирали отново за депутат на следващите избори?

- Никой не е абониран за депутатската листа. Решението ще се вземе от партията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари