Светлана Тихановска: Нямам новини от съпруга ми от една година, това е изтезание!

0
Получавала съм само анонимни писма, твърдящи, че е мъртъв и видеозапис, допълни лидерката на беларуската опозиция
Получавала съм само анонимни писма, твърдящи, че е мъртъв и видеозапис, допълни лидерката на беларуската опозиция Снимка: Асен Генов / Facebook

Получавала съм само анонимни писма, твърдящи, че е мъртъв и видеозапис, допълни лидерката на беларуската опозиция

Лидерката на беларуската опозиция Светлана Тихановска, която живее в изгнание в Литва, обяви, че не е получавала новини от съпруга си от една година и определи това като форма на изтезание, предаде Франс прес.

Тихановска призова генералния секретар на ООН Антониу Гутериш да "се намеси", като подчерта, че и други политически затворници в Беларус са откъснати от външния свят – "брутална практика", чието прекратяване трябва да се "изисква", според Тихановска.

"От вече една година не съм получавала новини от съпруга си Сергей Тихановски. Оттогава само мълчание. Без писма, без телефонни обаждания, без адвокатски посещения", заяви Тихановска във Вилнюс. "Получавала съм само анонимни писма, твърдящи, че е мъртъв и видеозапис, разпространен миналата година, в който едва успявам да разпозная собствения си съпруг", добави тя, предаде БТА.

"Да бъдем държани в неведение е форма на изтезание, не само за нашите политически затворници, а и за техните семейства, които живеят в несигурност и не искат да повярват най-лошото", подчерта Тихановска. "Политическите затворници трябва да имат достъп до адекватни медицински грижи и да имат разрешение да комуникират с адвокатите и семействата си", заяви опозиционната лидерка.

"Трябва да действаме, за да попречим на нови трагедии" като смъртта на руския опозиционен лидер Алексей Навални, починал миналия месец в затвор в Арктика. "Изтезанията на хора в затвора трябва да спрат", подчерта Тихановска.

Тя добави, че на президентските избори през 2020 г. е спечелила срещу управляващия с желязна ръка беларуски лидер Александър Лукашенко. По-късно Тихановска напусна страната, след като властите организираха мащабни репресии срещу протестиращите, които оспорваха официалните резултати от тези избори. Няколко опозиционни лидери се намират в беларуски затвори, включително Сергей Тихановски, осъден през 2021 г. на 18 години затвор за "организиране на бунтове и подстрекаване към омраза".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    3
    абе,
    кво стана с гайдю?!?
  • -2
    2
    Do 1
    Zапъртък, аре лево
  • 2
    1
    123
    Не съществува "Беларуска опозиция" ! Това са фантазии в стил Айзък Азимов. Приключвайте я и тази измислена марионетка.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари