Осъдиха Светлана Тихановская на 15 години затвор в Беларус

1
Лидерът на опозицията в Беларус Светлана Тихановская живее в изгнание в Литва
Лидерът на опозицията в Беларус Светлана Тихановская живее в изгнание в Литва Снимка: Фейсбук

Лидерът на опозицията в Беларус Светлана Тихановская живее в изгнание в Литва

Съдът в Минск осъди задочно бившия кандидат за президент на Беларус Светлана Тихановская на 15 години лишаване от свобода, предава държавната информационна агенция BelTA, цитирана от агенция "Фокус".

Тихановская бе призната за виновна в "заговор, извършен с цел завземане на държавната власт по противоконституционен начин".

Освен това опозиционният лидер на Беларус бе обвинена в "създаване на екстремистка формация и нейното ръководене, публично призоваване за завземане на властта и действия, насочени към накърняване на националната сигурност на Беларус“.

Освен Тихановская, в Беларус осъдиха и бившият дипломат Павел Латушко. Той получи задочно присъда на 18 години строг режим в наказателна колония.

Светлана Тихановская участва в президентските избори в Беларус през 2020 г., след като съпругът ѝ не беше допуснат във вота от ЦИК на страната. По-късно Сергей Тихановски бе задържан и изпратен в затвора.

По данни на беларуската ЦИК Тихановская зае второ място в изборите с 10% от гласовете. Опозиционери обаче смятат, че за нея са гласували 70-80% от избирателите.

В момента Тихановская живее в изгнание в Литва.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари