ЕС удължи с една година санкциите срещу Беларус

0
Санкциите остават заради продължаващите репресии на Минск срещу опозицията и подкрепата му за войната на Русия срещу Украйна
Санкциите остават заради продължаващите репресии на Минск срещу опозицията и подкрепата му за войната на Русия срещу Украйна Снимка: БГНЕС

Санкциите остават заради продължаващите репресии на Минск срещу опозицията и подкрепата му за войната на Русия срещу Украйна

Европейският съюз удължи с една година санкциите срещу Беларус заради продължаващите репресии на Минск срещу опозицията и подкрепата му за войната на Русия срещу Украйна, предаде АФП, цитирана от БТА.

ЕС наложи многократни санкции на Беларус, откакто диктаторът Александър Лукашенко започна брутална кампания на репресии срещу протестиращите, които се обявиха против изборите през 2020 година.

Лукашенко е на власт от близо три десетилетия и е ключов съюзник на руския президент Владимир Путин.

Санкциите бяха удължени до 28 февруари 2024 година, се казва в изявление на Европейския съвет.

Прокурорите в Беларус поискаха от съда да вкара в затвора опозиционния лидер Светлана Тихановска и близкия ѝ сътрудник Павел Латушко за 19 години.

Както Тихановска, която беше принудена да избяга в Литва в рамките на ЕС, така и помощникът, бивш министър на културата на Беларус, сега живеят извън Беларус.

На Лукашенко и 194 други фигури, близки до неговото правителство, е забранено да влизат в ЕС, а активите им са замразени. Санкциите са насочени и към 34 юридически лица, като е забранено всякакво европейско финансиране за тях.

Беларус е обект и на целенасочени икономически санкции, включително ограничения във финансовия сектор, търговията, технологиите и телекомуникациите, енергетиката и транспорта.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари