Сурвачка-гигант край Русе

0
Сурвачката погълна близо чувал с вълна и няколко десетки метра прежда
Сурвачката погълна близо чувал с вълна и няколко десетки метра прежда Снимка: Община Караманово

Коледният дух завладя село Караманово. Погледите на малки и големи са привлечени от огромна сурвакница. Тя е висока повече от 2,5 метра като е спазена народната традиция да е от дряново дърво

 Един от символите на настъпващите празници е украсен по автентичен начин – с пуканки, сушени плодове и сухи чушки, чепкана вълна и червени конци. Гизденето на дряновицата отне няколко дни на служителите от местното читалище, пише Uniconbg . По клоните са нанизани повече от 400 пуканки, близо 50 сухи чушки и още толкова сушени плодове. Сурвачката погълна близо чувал с вълна и няколко десетки метра прежда. До нея и изправен снежният човек, който е изработен от различни по големина тикви, украсени и боядисани със спрей.

За разлика от други години, когато запалването на светлините на елхата се превръщаше в събитие за жителите на населеното място, тази година нямаше тържество.

Независимо от въведените строги епидемични мерки, в никакъв случай не бива да се забравя за доброто настроение в навечерието на настъпващите коледни и новогодишни празници. С всяка година украсата в селото се увеличава и се влагат нови елементи“, сподели секретарят на читалищното настоятелство Петя Герасимова.

Около празнично украсената елха в центъра на селото се е образувал цял кът, който привлича не само малките деца и родителите им, но дори и хората с побелели коси. За първи път до коледното дърво, което е седемметров бор, бяха поставени и други символи на празнично-обредната система. „Всички фигури са изработени с подръчни материали и средства като влагаме много любов и желание. Приложихме позабравени трикове от нашите баби и дядовци. Трябва да се оптимисти, че сегашното трудно положение ще се оправи и животът ще се върне в нормалния си ритъм“, допълни тя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари