Суперелектромобил с български интериор впечатли в Женева

0

Хърватската компания "Римац аутомобили" обяви преди пет години амбициите си да лансира суперавтомобил на ток и преди броени дни в Женева показа готовият за производство модел "Концепт уан", пише Дневник.

Любопитното е, че интериорът на колата е разработка на българската дизайнерска компания "Вилнер".

Всяко от колелата в "Римац концепт уан" се задвижва от собствен електромотор, като общата системна мощност е 1088 конски сили, а максималният въртящ момент 1600 Нм.

Така екипиран, хърватският електрокар спринтира до 100 км/ч за 2.6 секунди, а с 200 се движи 6.2 секунди след старта. Само 14.2 пък са нужни са да достигне автомобилът 300 км/ч.

Любопитното е, че докато електромоторите на предните колела използват скоростна кутия с една предавка, задните са комбинирани с двустепенна с двоен съединител
.
"Римас Концепт уан" се отличава с идеално балансирано тегло между двете оси, а системата за активно прехвърляне на въртящ момент към всяко колело обещава невероятна стабилност в завой.

Батерии с капацитет 1 мегават
Батериите на "Римац концепт уан" са с капацитет 1 мегават, като в режим на спиране могат са абсорбират 1000 киловата енергия.

Клетките в акумулаторите са общо 8450, като разполагат със сложна система за охлаждане.

Водачът на суперавтомобила на ток може да избира между четири режима на шофиране – комфорт, контрол, писта и дрифт, като има и пети индивидуален режим.

В зависимост от избора се променят настройките на всички основни системи.

Спортна версия с 1384 конски сили

В Женева беше показана и състезателната версия на "Римац концент уан", която носи означението "концепт ес". Тя разполага с 296 конски сили по-голяма мощност и увеличен с 200 Нм. въртящ момент.

В същото време теглото е намалено с 50 килограма, като е добавен и агресивен аеропакет, увеличаващ силата на притискане към пътя с 34% до над 650 кг.

1384-те конски сили и 1800 Нм. въртящ момент катапултират болида до 100 км/ч за две секунди и половина, а до 300 за 13.1 секунди.

За момента плановете са да бъдат произведени само 8 бройки от суперелектромобила. Цена не се споменава.

Любопитна подробност е, че почти всеки компонент от автомобила е собствена разработка на "Римац Аутомобили".

Това дава възможност за следене на качеството и пълен контрол върху производството.

Източник: Дневник
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари