Супер телескоп ще улавя редки частици на Луната

0
Отделните частици, които ги съставят се различават от всички други подобни молекули, които учените са виждали досега
Отделните частици, които ги съставят се различават от всички други подобни молекули, които учените са виждали досега

Научни специалисти от цял свят полагат много усилия и средства, за да докажат съществуването на изключително редки частици в галактиката ни. Откриването на подобни обекти, обаче е изключително сложна задача, за която не помагат дори и най-съвременните технологии. Последният проект на учени от University of Southampton предлага доста интересно и алтернативно решение на този проблем, съобщава TheTechJournal.

Концепцията им е те да превърнат повърхността на Луната в огромен детектор за улавяне на подобни частици. Според тях постигането на тази цел е не само възможно, но също така ще им позволи да засекат най-енергийните частици във Вселената, а именно Ultra-High-Energy (UHE) лъчите. Отделните частици, които ги съставят се различават от всички други подобни молекули, които учените са виждали досега.

В момента няма никакво научно обяснение откъде са се появили, нито как те генерират внушителното количество енергия, която ги отличава. Кинетичната им енергия е по-голяма от тази на абсолютно всички други космически лъчи и се откриват на Земята със скорост от по-малко от една частица на квадратен метър на цели 100 години. За целта ще бъде използван най-големият радио телескоп в света, който се казва SKA и е 50 пъти по-чувствителен от най-добрите подобни устройства и ще може да изследва Вселената с 10 хил. пъти по-висока скорост от тях.

Източник: digital.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари