Студентите в България са на изчезване

0
Обявените свободни места в университетите са били около 74 500,  като от тях са били заети около 40 000
Обявените свободни места в университетите са били около 74 500, като от тях са били заети около 40 000

Броят на студентите в България намалява. Тази година във висшите училища, които са 51 в страната, са записани 237 800 студенти. За сравнение през учебната 2009/2010 те са били 250 130.

Обявените свободни места в университетите са били около 74 500,  като от тях са били заети около 40 000. Основната причина за намаляването на студентите, според специалистите, е демографският срив.

Министерският съвет прие първата досега Стратегия за развитие на висшето образование до 2020 година. Сред целите, заложени в нея, са подобряване на достъпа до обучение и повишаване на качеството му.

Предвидена е и промяна на финансирането- разпределението на държавната субсидията в бъдеще да бъде обвързана не само с броя на студентите, а с качеството на образованието.

Така, според доц. д-р Мария Фъртунова, директор на Дирекция „Висше образование” в МОН, по естествен път, ще се редуцира броят на университетите и ще останат тези с най-добри показатели.

Това тя коментира на специализирания курс в Русенския университет на тема „Проблеми на висшето образование: качество на висшето образование и система за управление на висшите училища”. През тази година обявените места за първокурсници са били повече от учениците, завършили средно образование.

По думите на доц. д-р Мария Фъртунова, е необходима и по-голяма гъвкавост на висшите училища,  за да осигурят по-голяма пригодност за заетост на хората, които завършват.

Освен това Стратегията предвижда още до 2020 година броят на висшистите на възраст 30-34 години да достигне 36 на сто, каквито са европейските стандарти. В момента техният дял е около 27%.

Предвижда се още стимулиране на научно- изследователската дейност, както и стъпки за задържане на младите специалисти в страната. Стратегията трябва да бъде приета от следващото Народно събрание.

Източник: Топ новини
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари