Студенти финансират уникален комикс на "Под игото" в Русе

0
Студенти от Русенския университет ще подпомогнат издаването на сканирано копие на уникален комикс по романа "Под игото"
Студенти от Русенския университет ще подпомогнат издаването на сканирано копие на уникален комикс по романа "Под игото"

Студенти от Русенския университет /РУ/ ще подпомогнат издаването на сканирано копие на уникален комикс по романа "Под игото" на Иван Вазов с пари от събраните 700 кг. пластмаса в кампанията за рециклиране на капачки на фирма "Епо Нова България". Това съобщиха от Студентския съвет на РУ, пише вестник "Труд".

Бъдещите висшисти застават зад каузата с директора на Регионалната библиотека "Любен Каравелов" в крайдунавския град Теодора Евтимова, след като проследяват интересната история на комикса.

Той е публикуван в парижкия вестник "L'Humanite dimanche" през 1880 г. За проучването им помага русенският клуб "Комикси" на Стоян Стоянов - Комитски. Оригиналът на изданието се пази в музея на вестника, откъдето ще изпратят материали как е издадена рядката версия на "Под игото".

Студентите се увличат от екоинициативата покрай колегите им във факултет Бизнес и мениджмънт и Аграрно-индустиралния факултет, които изработват плакати и специални съдове за капачките. Стотиците килограми са събрани за 7 месеца и носят на ентусиастите допълнителна финансова подкрепа.

Източник: Вестник Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари