Студент с жест към лекари и акушерки в Русе

16
Петокурсникът дари защитни костюми и маски на лекари и акушерки, за да могат да се грижат безопасно за майките и техните новородени
Петокурсникът дари защитни костюми и маски на лекари и акушерки, за да могат да се грижат безопасно за майките и техните новородени

Студент по медицина с жест към Акушеро-гинекологичния комплекс в Русе.

Петокурсникът дари защитни костюми и маски на лекари и акушерки, за да могат да се грижат безопасно за майките и техните новородени. Идеята му е подкрепена от шивашка фирма от Русе, която е изработила предпазните средства.

Като бъдещ лекар Теодор Кожухаров се чувства съпричастен към проблемите, пред които са изправени днес медиците у нас. Затова решава да организира дарение, което да помогне на хората, които се грижат за появата на новия живот, предаде Русе Медиа.

„В момента е трудно, но е хубава професия, в момента лекарите са пред голяма трудност и мисля, че всички трябва да им помагаме и всички трябва да се пазим.  Това е цялостен костюм с качулка – цялото лице се изолира, трябва да се сложат очила и маската и става цялостен костюм, който според мен върши работа за защита“, сподели Теодор Кожухаров.

Жестът на студента бе посрещнат с благодарност от лекарите в университетската болница „Канев“, за които АГ-комплексът е едно от най-важните звена.

„В АГ-комплекса са много необходими, тъй като е една част, която трябва да бъде изключително много защитена. Костюмите са много хубави, за многократна употреба, използват се през деня, вечерта се перат и се използват отново“, сподели изп. директор на УМБАЛ „Канев“ Иван Иванов.

Дарението бе връчено на акушер-гинеколога д-р Петър Зарзаланов, който е помагал на Теодор по време на следването му. Самият д-р Зарзаланов бе трогнат от идеята. „Ние работим, не сме спирали процеса, но много ще ни помогнат тия костюми, защото в ИЗО сектора нямаме защитни облекла. И ходим с едни наметала такива“, каза той.

Костюмите и маските – по 50 броя от двете, са ушити от русенската фирма „МИК“, която ги е направила специално за болницата. Там имат готовност да изработят още, ако лекарите пожелаят.

Това е поредното дарение за болницата, след като Русенският университет предостави вчера първите защитни шлемове, изработени на 3 D принтери.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари