Струма и Места наводниха Южна България

0
Над 100 населени места останаха без ток след проливните дъждове
Над 100 населени места останаха без ток след проливните дъждове

Над 100 населени места останаха без ток след проливните дъждове

В Южна България реките Струма и Места излязоха от коритата си и наводниха къщи, пътища и земеделски земи. Обилните валежи от дъжд продължават. 6 области са с код Оранжев - в Сливен, Ямбол, Бургас, Хасково и Кърджали и Смолян. В останалата част от страната е в сила жълт код за сняг и дъжд.

Остава в сила частичното бедствено положение в община Струмяни.

Дигите от двете страни на река Струма преди селото са сериозно компрометирани, а водите са в опасно високи нива. Активизирало се свлачище заля с кал и камъни пътя Банско - Гоце Делчев в района на село Господинци. Водите на река Места скъсаха и дига в района.

Преустановено е движението на влакове по теснолинейката Септември-Добринище заради паднала скална маса върху релсите в района на Черна Места.

Има леко понижение на нивата на реките на територията на Столична община, но все още има наводнени места.

Тежка е обстановката в район Нови Искър, с. Мировяне и с. Житен, в квартал „Требич“ в район „Надежда“ и части от „Волуяк“ в район „Връбница“. Под вода са зeмеделски земи, дворове и приземни етажи на къщи. В „Требич“ хората започнаха сами да отводняват домовете си, предаде БНР.

По-рано днес кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи, че екипи на пожарната цяла нощ са издигали диги в Нови Искър и с. Мировяне. Заради високите нива на река Блато се обмисляше евакуация на засегнатите къщи. "Овладяно е положението. Няма повод за обявяване на бедствено положение в нито едно населено място в София, няма и евакуиране на хора", заяви Фандъкова. Отводняването на пострадалите къщи в Софийска област продължава. Работи се по отводняването и на моста при Курило, за да могат автобусите с номера 23 и 26 отново да се движат по маршрута си. Има готовност да се изпомпва и язовир "Суходол - 2".

Над 100 населени места останаха без ток след проливните дъждове през изминалата нощ.

По информация на ЧЕЗ без електрозахранване тази сутрин бяха Брегово, Кула и Ново село в област Видин; Берковица, Вършец и Чипровци в област Монтана, а в област София без ток са в общините Годеч, Горна Малина, Драгоман, Костинброд, Своге и Сливница. В столицата без ток бяха живеещите в „Захарна фабрика“.

Проблеми с електрозахранването има също във Враца и Мездра и околните населени места. Екипи работят по отстраняването на повредите и възстановяване на електрозахранването.,

Наводнения и свлачища на много места в страната белязаха изминалата нощ, съобщи и bTV. Последните две свлачища са на пътищата Благоевград –Кресна и Асеновград – Бачково. Трафикът и на двете места се регулира от Пътната полиция.

Бедствено или частично бедствено положение е обявено в Трън, Пернишко, Костинброд и Своге.

Екипи на пожарната има в Нови Искър, където е най-тежка ситуация около София. Сериозна е ситуацията и в село Мировяне. Заради високите нива на река Блато се обмисляше евакуация на засегнатите къщи. Екипи на пожарната цяла нощ там са издигали диги, а днес продължават в района на Нови Искър и Требич. "Овладяно е положението. Няма повод за обявяване на бедствено положение в нито едно населено място в София, няма и евакуиране на хора", заяви днес кметът на София Йорданка Фандъкова. Предстои да бъдат отводнявани пострадалите къщи в Софийска област. Днес ще се работи по отводняването и на моста при Курило, за да могат автобусите с номера 23 и 26 отново да се движат по маршрута си. Предстои изпомпване на язовир "Суходол - 2".

Дъждовете превърнаха в реки улиците в Костинброд и в близкото село Петърч.

В Пернишко изпускането на препълнения язовир „Студена“ стана причина река Струма да прелее.

Според министърът на околната среда Емил Димитров обаче, язовир "Студена" не е виновникът за наводненията в Пернишко, а обилните важели и река Конска. „Реката в момента има над 100 л/кв.м. Тя иначе е ручей, а сега стана като Дунав“, каза Димитров пред бТВ. "Язовир "Студена" в момента има контролирано минимално изпускане и то ще бъде още около две седмици. Язовирът сега изпълни ролята на буфер и именно този резерв, който бяхме оставили, помогна надолу по реката", поясни Димитров.

Водата във водопроводната мрежа на Перник и населените места, захранвани от язовир "Студена", не става за пиене, предупредиха от местната Регионална здравна инспекция. При взети вчера проби от водопроводната мрежа са установени несъответствия по показателите цвят и мътност на изход пречиствателна станция. За резултатите е уведомено ръководството на ВиК дружеството и е връчено предписание да се предприемат мерки за възстановяване качеството на водата и информиране на населението.

Петима души са пострадали след свличане на земна маса върху къща в ромската махала на Смолян, предаде кореспондент на bTV. Те са транспортирани за лечение в местната болница. Инцидентът е станал малко преди полунощ на 11 срещу 12 януари.

Свлачища има и в Искърското дефиле, както и в Кресненското дефиле.

Обилните валежи не спират и днес. 6 области са с код Оранжев - в Сливен, Ямбол, Бургас, Хасково и Кърджали и Смолян ще има значителни валежи от дъжд със сумарни количества между 35 и 65 mm. Валежите от дъжд ще продължат във всички области. В област Сливен в старопланинските райони над 1000 метра ще вали сняг..

"Всички язовири са под контрол", уверяват от Оперативния щаб.

Опасно покачване нивата на реките Струма и Места регистрират контролните институции в област Благоевград. Снощи частично бедствено положение бе обявено в община Струмяни.

Над 2,5 метра е достигнало нивото на река Струма в точката на измерване край благоевградското село Бело поле. Опасност от разливи и наводнения има и по течението на река Места, рязко са повишени нивата и на всички притоци, заяви пред БНР областният управител Бисер Михайлов. „За момента няма пряка заплаха за живота и здравето на хората, както и за инфраструктурата, на този етап. За съжаление валежите продължават. Тече изпускане на язовир „Студена“ в момента и затова много зорко наблюдаваме нивата, особено на река Струма“, каза той.

Частично бедствено положение беше обявено в община Струмяни, където е задействан план за действия при бедствие. Причината е компрометирана дига в района на село Илинденци, където днес ще бъдат извършени укрепителни дейности. Няма пряка заплаха за населението.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари