Строителните материали поскъпнаха с над 100% за година

1
Тези високи цени водят до катастрофални последици за някои от строителните обекти
Тези високи цени водят до катастрофални последици за някои от строителните обекти Снимка: БГНЕС

Сериозни проблеми са надвиснали над строителния бранш в България. 

Една от основните причини за това е драстичният скок на цените на основните строителни материали като стомана, желязо за армировка, дървен материал, пластмасовите детайли, кабели и друга техника.

"Още в началото на годината имаше скок на цените на тези материали между 30 и 50%. Към настоящия момент, поскъпването е със 100% и повече в сравнение с миналогодишните цени, при които са подписвани договори от строителите", каза за "Радио Варна" инж. Пенко Стоянов, председател на Областното представителство във Варна на Камарата на строителите в България (КСБ).

"Тези високи цени водят до катастрофални последици за някои от строителните обекти", коментира още инж. Стоянов.

Заради растящите цени на строителните материали и несигурността, много строителни предприемачи отказват да продават имоти "на зелено". Тези, които са го направили в началото на годината, сега срещат сериозни затруднения, тъй като продажната цена е под себестойността.

Друг проблем, пред който е изправен браншът е недостигът на квалифицирана работна ръка.

"Около 200 хиляди души са заетите в строителството. Както и в другите сектори на икономиката, и в нашия има сериозен отлив на квалифицирани работници, които търсят препитание в чужбина", каза председателят на КСБ-Варна.

Чуйте подробностите в звуковия файл:

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От утре съм в отпуска! И днес като си тръгвах от офиса, трябваше да мина "странично" през вратата... Усмивката ми не се побираше в касата!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари