Цената на 1 кв. м жилище в София скочи на 1200 евро

0
Драстичното поскъпване на бетона и желязото обърква инвеститорите в ново строителство
Драстичното поскъпване на бетона и желязото обърква инвеститорите в ново строителство Снимка: iStock

Драстичното поскъпване на бетона и желязото обърква инвеститорите в ново строителство

2021 година ще приключи с около 10% ръст на цените на жилищата и 30% ръст на продажбите в София, прогнозира агенцията за недвижими имоти "Бългериън пропъртис" на база на данните за пазара на имоти през първите девет месеца на годината.

В сравнение с миналата година увеличението на цените на жилищата в столицата сега е двойно по-голямо. Брокерите признават, че очакванията им за умерено поскъпване са надхвърлени, но виновна за това била ускорената инфлация, която "изяждала част от постигнатия растеж". Реално цените се вдигат с около 5% през 2021 г., смятат от "Бългериън Пропъртис", предава вестник Сега.

Строителните предприемачи все по-често се оплакват от драстичен ръст цените на строителните материали - за арматуртното желязо той е 100%, за хидро- и топлоизолация - 40%, за бетона - 30%. Това оскъпява новото строителство с около 25%, обявиха строителите.

Към края на септември средната цена на закупените в София апартаменти по данни на компанията е стигнала 1200 евро за квадратен метър. Така средната стойност за закупен апартамент в столицата излиза 116 750 евро. За сравнение през второто тримесечие на тази година квадратният метър средно е струвал 1175 евро, а година по-рано - 1115 евро.

Завиден ръст на имотния пазар бележат и новосключените сделки в София. За 9-месечието сделките с имоти ново строителство спрямо миналата година са скочили с 25%, а спрямо предкризисната 2019 г. - с 10%. Все още няма данни от Агенцията по вписванията за третото тримесечие, но изнесените по-рано данни за второто тримесечие показаха ясната тенденция за нарастване на продажбите с над 40% спрямо 2020 г. и с близо 30% спрямо 2019 г., посочват от "Бългериън пропъртис".

Един от стимулите на имотния пазар, който прави търсенето по-голямо от предлагането, е активното жилищно кредитиране от страна на банките. Банките с охота отпускат ипотечни заеми и спрямо м.г. те са нараснали с 40%. В същото време лихвите по жилищните кредити продължават да спадат и в края на септември са на средно ниво от 2.68%, показват данните на БНБ. 

Новото строителство остава най-предпочитано от купувачите. Преобладаващо се търсят по-големи апартаменти, жилища в затворени комплекси и сгради със собствен двор или апартаменти с големи тераси и гледки. 

На пазара обаче много активни са и купувачите с инвестиционна цел, което е увеличило сделките с по-ликвидните и по-атрактивните за вложение двустайни жилища. Така те отново са върнали челни позиции и са близо 50% от закупените жилища. 

Сделки продължават да се сключват активно от най-ранен етап на изграждане, тъй като с напредъка на строителството възможностите за избор стават по-ограничени, посочва Бългериън пропъртис. Това обаче едва ли ще продължи до края на годината, след като тези дни строителните предприемачи обявиха, че временно са спрели сделките на зелено заради драстичния скок на цените на строителните материали и горивата и невъзможността да се калкулира колко ще поскъпне имотът до неговото завършване.

Поради тази причина се очаква и известно забавяне на новите строителни проекти на пазара, въпреки ускоряването на издадените разрешителни в първата половина на годината. 

НАЙ-ПРЕДПОЧИТАНИТЕ КВАРТАЛИ

Сред най-предпочитаните квартали остават южните и източните квартали на София, но купувачите са склонни да отделят внимание и на други зони, където има ново строителство с по-ниски цени.

Средните цени в най-популярните квартали през 3-тото тримесечие на 2021 г. са:

  • Манастирски ливади – 1300 евро/кв.м
  • Дианабад – 1300 евро/кв.м
  • Полигона – 1400 евро/кв.м
  • Студентски град – 960 евро/кв.м
  • Младост – 1250 евро/кв.м
  • Лагера – 1150 евро/кв.м
  • Зона Б-5 – 1400 евро/кв.м
  • Център – 2130 евро/кв.м
  • Банишора – 1020 евро/кв.м
  • Връбница – 1060 евро/кв.м
  • Карпузица – 970 евро/кв.м
  • Овча купел – 960 евро/кв. м.
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Разбрах, че си дала на всички мъже във фирмата.
- Ми нулева кръвна група съм, казаха, че мога да давам на всички.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари