Стратегия утвърждава Русе като град на знанието

0
Русе да се утвърди като град на знанието и иновациите, предвижда разработената Иновационна стратегия
Русе да се утвърди като град на знанието и иновациите, предвижда разработената Иновационна стратегия

До 2025 г. Русе да се утвърди като град на знанието и иновациите, предвижда разработената Иновационна стратегия за интелигентна специализация на Община Русе 2016 - 2025 г.

Документът се вписва в концепцията на Европейския съюз за регионална специализация, а Русе е сред първите общини в България с подобна стратегия.

Текстът кореспондира с Иновационната стратегия за интелигентна специализация на Република България и очертава визия за приоритетно развитие на Община Русе в двете тематични области „Информатика и информационни и комуникационни технологии“ и „Нови технология в креативните и рекреативни индустрии“. Иновационната стратегия взема под внимание широк кръг от заинтересовани страни, като предвижда постигането на синергично дългосрочно взаимодействие между представители на местната власт и публичния сектор, Русенския университет „Ангел Кънчев“ и научно-изследователската общност, бизнеса, индустрията и неправителствените организации. Целта е да се осъществи адекватна връзка между потребностите и възможностите на пазара, като се съсредоточат усилия върху стимулирането на сфери с добавена стойност за местната икономика и с конкурентоспособен профил в европейски и международен мащаб.

Стратегията предлага визия, която потвърждава волята и наличието на капацитет за кандидатстване и привличане на финансиране за създаване в Русе на Център за компетентност в сферата на „Информатика и информационни и комуникационни технологии“ по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020 г.

Иновационната стратегия за интелигентна специализация на Община Русе 2016 - 2025 г. ще бъде внесена за разглеждане в рамките на редовното заседание на Общински съвет – Русе през месец юли. В тази връзка, Община Русе стартира обществени консултации и приканва заинтересованите страни да се запознаят с текста на стратегията, качен на Интернет страницата на Общината, и да отправят своите препоръки и коментари.

Всички граждани и организации могат да изпращат предложения във връзка с разработения стратегически документ на електронната поща на Дирекция "Европейско развитие" на адрес: [email protected], както и в деловодството на Община Русе – пл. "Свобода" №6, гр. Русе 7000, в срок до 17:30ч на 27.06.2016 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари