Странно как прокуратурата се задейства, след оставката на Борисов

0
Повод за коментара на политолога са разпитите на министрите в оставка от кабинета "Борисов 2" във връзка с ваксините
Повод за коментара на политолога са разпитите на министрите в оставка от кабинета "Борисов 2" във връзка с ваксините Снимка: БГНЕС

"Активността на прокуратурата изглежда странно след падането на правителството на Бойко Борисов".

Това е коментирал в ефира на БНР политологът проф. Георги Карасимеонов, един от експертите, обявили се против въвеждането на мажоритарна избирателна система у нас. Повод за репликата му бяха разпитите на министрите в оставка от кабинета "Борисов 2" във връзка с ваксините. 

"Дали е съвпадение, не мога да кажа, защото прокуратурата има свой дневен ред и базира своите действия на факти. Това, което виждам, има основание да се разследва, но защо са избрали така да струпат нещата наведнъж", запита риторично професорът.

Относно внасянето в парламента на предложение за промени в Изборния кодекс и въвеждане на мажоритарна система политологът посочи, че България вече има немалък опит. Дори в тези 27 години е експериментирала и с пропорционална, и с мажоритарна, и със смесена система, и могат да се направят достатъчно ясни изводи, каза политологът и допълни: Изводите са, че въвеждането на мажоритарна система ще повлияе негативно според варианта, предложен от Слави Трифонов. 

Според проф. Карасимеонов това вместо да реши проблема, може да го задълбочи. Той се базира на равнището на развитието на демокрацията, състоянието на корупцията в страната, състоянието на влиянието на олигархичните кръгове и тяхната симбиоза с държавни структури в момента.

Карасимеонов припомни, че според Закона, резултатите от референдума не са задължителни. Най-добрият вариант би бил смесена избирателна система.

"Избирателната система е технология. Тя може да повлияе частично върху разпределението на политически сили, на една или друга партия, но в никакъв случай не може да реши дълбоките и съществени проблеми на една страна, в този случай - на България. Това са проблемите - корупцията на най-различни равнища и особено по високите етажи на властта, както и голямото социално разделение", заяви политологът проф. Георги Карасимеонов.

Източник: БНР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари