Страните от Г-7 се договориха да спрат вноса на руски петрол

0
Лидерите на Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и САЩ проведоха срещата си в деня, в който традиционно Европа чества победата над нацистка Германия във Втората световна война
Лидерите на Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и САЩ проведоха срещата си в деня, в който традиционно Европа чества победата над нацистка Германия във Втората световна война

Това е най-новият ход на Запада за оказване на натиск върху руския президент Владимир Путин

Страните от Групата на седемте (Г-7) се ангажираха да забранят или постепенно да прекратят вноса на руски петрол, а САЩ представиха санкции срещу ръководители на "Газпромбанк" и други предприятия, за да накажат Москва за войната ѝ срещу Украйна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Това е най-новият ход на Запада за оказване на натиск върху руския президент Владимир Путин заради нахлуването на страната му в Украйна и последвалите смъртоносни последици. Президентът на САЩ Джо Байдън и лидерите на останалите държави от Г-7 проведоха днес видеоконферентна връзка с украинския президент Володимир Зеленски, за да обсъдят войната, подкрепата за Украйна и допълнителни мерки срещу Москва, включително в областта на енергетиката.

"Поемаме ангажимент за постепенно премахване на зависимостта ни от руската енергия, включително чрез постепенно прекратяване или забрана на вноса на руски петрол. Ще гарантираме, че ще направим това своевременно и организирано", заявиха лидерите на Г-7 в съвместно изявление. "Ще работим заедно и с нашите партньори, за да осигурим стабилни и устойчиви световни енергийни доставки и достъпни цени за потребителите."

Лидерите на Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и САЩ проведоха срещата си в деня, в който традиционно Европа чества победата над нацистка Германия във Втората световна война.

Междувременно Съединените щати представиха санкции срещу три руски телевизии, забраниха на американци да предоставят счетоводни и консултантски услуги на руснаци и наложиха около 2600 визови ограничения на руски и беларуски представители.

Мерките, наложени на ръководството на "Газпромбанк", са първите, които засягат големия руски износител на газ. САЩ и техните съюзници избягват да предприемат стъпки, които биха могли да доведат до прекъсване на доставките на газ за Европа - основния клиент на Русия.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари