Стотици посетители събра Празника на плодородието в Чилнов

4
Събитието бе съпроводено от кулинарен и фолклорен фестивал
Събитието бе съпроводено от кулинарен и фолклорен фестивал

Стотици жители и гости на Русенско събра Третият празник на плодородието, който се проведе вчера в село Чилнов, община Две могили.

Той се организира от тамошното Народно читалище „Светлина 1927“, което отбеляза и 95 години от основаването си, като събитието бе съпроводено от кулинарен и фолклорен фестивал.

„Считам, че хора като вас са пример за съвременни будители, точно такива от каквито обществото ни има нужда! Радостен и благодарен съм, че успявате да съхраните и предадете обичта към родните бит и традиции на следващите поколения. Вие сте пример за подражание, а дейността ви е пример за патриотизъм“, се казва в поздравителния адрес от името на областния управител на Русе Анатоли Станев.

За мен и моят екип водещ приоритет ще продължи да бъде развитието на българската култура“, добавя още той. Станев е категоричен, че ще подкрепи всяко начинание, посветено на българщината.

Само в надпяванията се включиха над 240 участници от цяла Северна България. Освен от Русенско имаше самодейци от Горна Оряховица и дори от Добричкото село Ведрина. Посетителите можеха да опитат от десетки различи видове манджи, приготвени по традиционни български рецепти. На всички бе раздадена и градинарска чорба, която бе приготвена на място от готвача Камен Сапунджиев. Щандове с множество екологично чисти плодове, зеленчуци и местни традиционни вкусотии, допълваха приятната атмосфера в центъра на селото. Не липсваха и дегустации на плодови сокове, включително и на вино от Две могили.

Като на истински празник не мина и без конкурси. Единият бе за най-хубав обреден хляб, а другият за най-красиво аранжирана маса. И двата бяха изключително оспорвани, но в крайна сметка журито отсъди, че първото място за най-хубав обреден хляб заслужава Йоана Николаева от Две могили. Второто място бе отредено за представителите на Народно читалище „Никола Йонков Вапцаров – 1914“ в село Баниска, а третото за Цветанка Тодорова от село Просена. Колкото до конкурса за подредбата на софрата, първи станаха от читалището в Баниска.

Почетната стълбичка бе допълнена от русенското читалище „Гюнеш – 2012“, а своеобразното бронзово отличие бе за Народно читалище „Отец Паисий – 1912“ в село Острица.

Жителите на селото, състоящо се от около 400 души, отпразнуваха и 95 години от създаването на читалището. Културната институция е основният стожер на бита и традициите в населеното място и е като втори дом за жителите на Чилнов.

Интересен факт е, че библиотеката към читалището разполага с около 7000 тома книги, като всяка година участва в проекти за обновяване на фонда си.

Най-възрастният читател е на 83-годишна възраст, а най-младият – петгодишно момиченце. Явно не случайно през 2021-а културното средище бе избрано за библиотека на годината в област Русе. Читалището участва и в редица други културни мероприятия в цялата страна. Съставена е група за изворен фолклорЧилновски баби“, която включва 22 жени от селото, както и Лазарска група от осем момичета.

Има и разнообразни школи. Сред тях са по шах, пиано и куп занимателни игри.

Водещ на събитието и основен организатор бе секретарят на читалището Галя Додева. Инициативата не би могла да се реализира и без изключителната подкрепа на Община Две могили, като на място дойдоха кметът Божидар Борисов, както и редица общински съветници.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Жалко
    Новата, втора ръкъ кметица на градо я нямаше.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари