"Стоплиха" ли се отношенията?

0
Днес Владимир Путин посрещна в Кремъл държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън
Днес Владимир Путин посрещна в Кремъл държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън

Руският президент Владимир Путин потвърди готовността да се възобнови механизма за предотвратяване на инциденти между Русия и САЩ в небето над Сирия.

Това заяви външният министър Сергей Лавров след срещата в Кремъл на Путин с държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън. Лавров участваше в тази среща, проведена след преговорите му с Рекс Тилърсън.

Русия спря този механизъм след ракетния удар на САЩ срещу Сирия на 7 април, предприети заради предполагаема химическа атака на сирийската правителствена армия.

Според Лавров Русия потвърди стремежа си да се преодолеят проблемите в отношенията със САЩ и това бе потвърдено от президента Владимир Путин пред Тилърсън. „Има многобройни проблеми, включително такива, които са останали като мини със забавено действие от администрацията на Барак Обама. За преодоляване на бариерите са необходими усилия. Днес президентът Владимир Путин потвърди, че ние се стремим към това. Виждаме опити да се попречи на сътрудничеството между Русия и САЩ, да се изостри конфронтацията. Това е недалновиден подход“, изтъкна Сергей Лавров.

На свой ред държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън потвърди създаването на руско-американска работна група за разрешаването на най-сложните проблеми в двустранните отношения. „Трябва да направим всичко, за да възстановим доверието между нашите страни и да спрем деградацията (на отношенията)”, изтъкна той след срещата си с Путин и Лавров.

"Ръководителите на САЩ и Русия трябва да съхранят линия за връзка по военни и дипломатически канали", заяви още Рекс Тилърсън.

По думите му САЩ и Русия се обявяват за обединена и стабилна Сирия, в която терористите не могат да намерят убежище. Той заяви, че съдбата на Асад е обсъждана на срещата с Лавров. „Говорихме за бъдещата роля на Башар Асад. Независимо дали става дума за участие или неучастие в политическия процес, очевидно е, че идва краят на режима на Асад. Разбираме, че това ще отнеме известно време. Но резултатът не предвижда роля на Асад в държавното управление на Сирия, обществеността няма да приеме това и ние няма да го приемем“, изтъкна Рекс Тилърсън.

Самият Лавров заяви, че Русия не залага нито на Асад, нито на когото е да е било.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари