Стилиян Петров: Целият свят видя какво представлява българският футбол!

0
Ръководството на БФС трябва да си поеме отговорността за стореното вчера
Ръководството на БФС трябва да си поеме отговорността за стореното вчера Снимка: БНТ

Ръководството на БФС трябва да си поеме отговорността за стореното вчера

Рекордьорът по мачове с фланелката на националния отбор на България Стилиян Петров даде интервю за предаването "Панорама", в което коментира размириците в центъра на София в четвъртък вечер по време на протеста, организиран с искане на оставката на президента на Българския футболен съюз (БФС) Борислав Михайлов, както и на цялото сегашно ръководство на централата.

Пред БНТ Петров изрази мнение, че българските привърженици са били лишени от правото си да подкрепят националния отбор в мача срещу Унгария на Националния стадион "Васил Левски" и именно заради това хората от БФС трябва да понесат отговорност за всичко случило се извън пределите на спортното съоръжение.

"Най-големият въпрос пред всички нас е защо се стигна дотук? Защо едно необмислено решение от хора, които се притесняват за собствените си интереси, поставиха един срещу друг българските фенове. На тях им бе отнето правото да изкажат емоционалната си подкрепа и мнение за всичко случващо се в българския футбол. Те противопоставиха феновете едни срещу други заради личните си интереси. Част от полицията, които охраняваше тези "отличници" на стадиона, те се изправиха срещу своите събратя, защото съм сигурен, че хора от полицията са също фенове на българския футбол. Борислав Михайлов, Емил Костадинов, Йордан Лечков, Георги Иванов, Христо Запрянов, Борислав Попов... това са най-големите виновници и отговорници за цялата тази ситуация", започна бившият капитан на "лъвовете".

"Вчера видях хора, които биеха други, докато те бяха на земята. Това не е България. Това не е 21-и век. Това не е свободата на хората да изразяват своето мнение. С половин око гледах събитията извън стадиона, докато в същото време наблюдавах момчетата вътре, които изиграха един много приличен мач срещу много тежък съперник. Тези футболисти обаче и новият селекционер не получиха подкрепата на феновете, а да не забравяме, че футболът е за тях", каза още той.

Бившият футболист на ЦСКА, Селтик и Астън Вила определи поведението на Борислав Михайлов и неговите приближени като "безсмислена постъпка в опит да защитят позициите си".

"Наблюдавах всички изказвания на хората от различните сфери, които говориха за риска от това хората да не бъдат на стадиона. Защо трябваше да се стига до тази кулминация да изправяме българските фенове едни срещу други, за да защитават интереса на хората от футболния съюз, които са се провалили във всички процеси", сподели Петров.

"Ръководството на БФС трябва да си поеме отговорността за стореното вчера. Това беше една безсмислена постъпка в опит да защитят позициите си. Най-правилното решение е оставка", категоричен е бившият футболист.

Стилиян, който е част от екипа, борещ за промяна в родния футбол, начело с Димитър Бербатов, настоя за пореден път за провеждането на честен конгрес, в който клубовете сами да изберат кой да бъде президент на БФС.

"Когато има силни кандидати, тогава е по-лесно. Създават се дебати и тогава нека клубовете да си изберат президент на един честен конгрес. Тях (сегашното ръководство) ги е страх, когато не могат да си контролират конгресите и това го видяхме с всичките отправени заплахи към клубовете. Клубовете трябва да имат свободно мислене", заяви футболист №1 на България за 2003-а година.

Накрая халфът със 105 мача за националния отбор заяви, че за пръв път от много време насам българските фенове са застанали единни срещу ръководството на БФС.

"Целият свят видя какво представлява българският футбол. Хората разбраха какви решения ръководят българския футбол. Един културен човек не би показал среден пръст на журналисти и фенове. Това е простащина. Аз обаче не съм изненадан, защото те процедират така от много години. През цялото това време може би ние не бяхме единни, а сега българският народ, българските фенове застанаха единни срещу ръководството на БФС", завърши Стилиян Петров.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари