Стига с тази биткойн истерия!

0
Промяната е другаде:  Идва най-голямата промяна откакто бе създаден интернет
Промяната е другаде: Идва най-голямата промяна откакто бе създаден интернет

„Стига с тази биткойн истерия и криптовалути! Промяната е другаде: идва мащабна децентрализация на данните”, казва Светлин Наков

Интернет, базите данни, облаците и всичко, което се доставя, обработва и съхранява с компютри, започва да се децентрализира, сподели на страницата си във Facebook Светлин Наков, основател на Софтуерния университет.

В интернет и медийното пространство се наблюдава биткойн истерия. Повечето хора свързват блокчейн и DLT технологиите с биткойни вместо с истинското им предназначение: децентрализацията, смята специалистът.

„Стига с тази биткойн истерия и криптовалути! Промяната е другаде: идва мащабна децентрализация на данните, на обработката им, на целия интернет, на услугите в него, на протоколите, които го задвижват, на социалните мрежи, на медиите, на цифровото съдържание, на финансовия сектор, на парите, на бизнеса и икономиката като цяло”, коментира Светлин Наков.

Според него, идва най-значимата технологична промяна откакто бе измислен интернет. И тук не става дума за биткойн и неговата цена, които обикновено се коментират най-често от медиите и интернет общността.

„Блокчейн и DLT [технологиите за разпределена книги] не са биткойни. Те са бъдещето на дигиталната индустрия! Те носят децентрализация!”, подчертава Наков.

Не за първи път той се обръща към коментиращите темата да правят разлика между блокчейн и криптовалути. По неговите думи, блокчейн технологията променя глобално финансовия свят по начин, по който интернет промени света на комуникациите преди няколко десетилетия.

В момента няма голяма и сериозна технологична или финансова корпорация, която да не разработва или прилага блокчейн проекти и технологии, казва Наков. Блокчейн технологиите ще променят глобално икономиката и обществото, но не чрез криптовалути, а чрез децентрализация на редица процеси, активи и услуги, които сега се управляват от централен монопол.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари