Стефко Бурджиев поема председателството на Асоциация „Еврорегион Данубиус”

0

Днес Асоциация „Еврорегион Данубиус” проведе своето Общо годишно събрание, посветено на 13-та годишнина от основаването ѝ и Деня на Европа9 май. Специален гост на събитието беше Н.пр. Антон Пъкурецу – посланик на Румъния в София. В срещата участваха Областният управител на Област Русе Стефко Бурджиев, неговите заместници Станимир Станчев и Явор Янчев, Главният секретар на Областна администрация – Русе Симеон Иванов, председателят на Окръжен съвет – Гюргево Василе Мустъця, изпълнителният директор на Асоциацията Лили Ганчева, кметове на общини, представители на неправителствени организации и бизнеса от русенска област и Окръг Гюргево.

Тази година, според устава, г-н Стефко Бурджиев пое председателския пост за следващите две години от г-н Мустъця, който от своя страна става заместник-председател на Асоциацията. На официална церемония Областният управител удостои г-н Василе Мустъця с плакет и диплом за изключително съдействие и подкрепа  на дейността на Асоциация „Еврорегион Данубиус” и принос за трансграничното сътрудничество. На г-жа Лили Ганчева г-н Бурджиев също връчи плакет, както и диплом за справяне с умение и професионализъм с всички  съвместни инициативи на членовете на Асоциация „Еврорегион Данубиус” и принос за трансграничното сътрудничество. В своето приветствие губернаторът заяви: „Активната работа на организацията допринесе за развитие на трансграничните отношения между двете държави и до активизиране на контактите от двете страни на река Дунав.” Той  подчерта приноса на Асоциацията за осъществяването на съвместни инициативи от местната и държавна власт в трансграничния регион Русе-Гюргево и пожела на всички нейни членове през следващия програмен период отново да са първенци по реализирани двустранни проекти.

Общото годишно събрание беше открито под звуците на „Химна на Европа”, а гостите от Румъния бяха посрещнати по стар български обичай – с хляб и сол, както и с изпълнението на група за автентичен фолклор от с. Мечка.

По време на заседанието бяха разгледани приоритетите за работа на Асоциацията, част от които са  формиране на екипи и подготовката на проекти за  следващия  програмен период 2014 – 2020г. на Програма Интеррег V-A Румъния – България и разработването на проекти, свързани с развитието на инфраструктурата, туризма и сигурността в региона Русе-Гюргево.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари