Стефан Цанев събира пет неиздавани пиеси в книга

0
Четенето на пиеси е предизвикателство за въображението
Четенето на пиеси е предизвикателство за въображението Снимка: БГНЕС

Четенето на книги, освен всичко друго, е здравословно

Пет неиздавани пиеси на Стефан Цанев са представени в книгата „Убийството на Богородица и още четири нови драми“, съобщават издателите от „Жанет 45“.

Томът представя произведенията „Заговорът на Калигула“ (2014), „Плач на ангел“ (2015), „Цигуларката на Бога“ (2016), „Конят на Александър Велики II“ (2018) и „Убийството на Богородица“ (2021).

„Четенето на книги, освен всичко друго, е здравословно. Целият човешки организъм, всички органи работят заради мозъка, спре ли да работи мозъкът, организмът губи мотивацията си да съществува и започва да се разпада“, коментира авторът. По думите му четенето на пиеси е предизвикателство за въображението. „Няма ги дългите описания на автора кой какво мисли, кой какво чувства, кой какво прави – само по диалога мозъкът ти трябва да дешифрира мислите, чувствата и действията на героите и да разиграе пред очите ти цялата история“, допълва той.

Стефан Цанев е драматург, поет и писател. Роден е през 1936 г. През 1959 г. завършва журналистика в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. В периода между 1960 и 1965 г. учи драматургия в Московския киноинститут. Работил е като кореспондент на вестник „Народна младеж“ в Родопите и в Перник, редактор в Студия за игрални филми, драматург в Държавен сатиричен театър, в „Театър 199, театър „София“, Драматичен театър в Пловдив, Театъра на армията и др. Автор е на стихове, на 30 драми, на публицистика и есета, на романа „Мравки и богове“, на 4-томната историческа сага „Български хроники“, както и на стихове и пиеси за деца.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари