"Статуите", които оживяха в центъра на Русе

0

Живи "статуи" населиха централната градска градина в Русе броени дни, след като из нея бродиха множество други герои по време на Русенския карнавал, когато стотици маскирани "окупираха" площад "Свобода".

Това бе част от изненадата, която поднесе театърМаска“ - Букурещ на русенци и гостите на града, показа ТОП НОВИНИ.

Той гостува в Русе като част от поредното издание на Европейската театрална работилница. ТеатърМаска“ е специазиран в т. нар. уличен театър и представи концепцията на директора си Михай Малаймаре, включена и в последното издание на Международния фестивал на живите статуи в Букурещ, който на практика се пренесе в централната част на Русе.

Всяка "статуя" или композиция имаше табела, на която бе написано, какво представя. Общо 37 актьори изиграваха кратки етюди на различни теми под музикален съпровод, между които буквално застиваха за почивка. Подготовката за всеки от тях включва месеци усилени тренировки и репетиции. Сред тях бе любимата на "Хамлет" Офелия, както и госпожа Хавишам от "Големите надежди". "Статуи" на художничката Фрида Кало, впечатляващи ангели, глинени воини, както и китайски дракон, сервитьор танцуващ степ, древният философ Конфуций и кустенурка също "оживяха" на площад "Свобода".

Любопитен персонаж бе и Мица "Велосипедистката" - прочута в Букурещ между двете световни войни куртизантка, както и Рика - контето от махала Обор.

Програмата на Михай Малаймаре и актьорите от "Маска" включва още представяне на темите „Помпей“, „Детски приказки“ и „Стената“.

Утре вечер от 18 до 22 ч. те отново ще са пред главния вход на Доходното здание и в пространството около Паметника на Свободата.

Източник: ТОП НОВИНИ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари