Стартира ученическа историческа конференция „Европа навлиза в българските земи"

0
Поводът е 10 години от приемането на България в Европейския съюз
Поводът е 10 години от приемането на България в Европейския съюз

В петък, 06.10.2017 г., от 10.00 ч. в зала „Княз Александър I“ на Историческия музей стартира Национална ученическа историческа конференция „Европа навлиза в българските земи (втората половина на XIX – началото на XX в.)“.

Организатори на форума са СУПНЕ “Фридрих Шилер“, Сдружение общественополезно училищно настоятелство "Фридрих Шилер" , Регионален исторически музейРусе, Регионално управление на образованието – Русе с подкрепата на Община Русе и Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“ по проект „Европа без граници“ . Поводът е 10 години от приемането на България в Европейския съюз. Началото на събитието ще даде директорът на Регионален исторически музейРусе проф. д-р Николай Ненов, който ще говори за „Примери на Модерността: Русе – за първи път в България“.

В конференцията участие ще вземат 26 ученици от Русе, Бургас, Ивайловград, Кърджали, Габрово, Петрич, Силистра и Троян. В докладите си младите хора ще проследят по какъв начин европейските порядки навлизат в различните райони на България и какво влияние оказват. Задължителният алгоритъм, по който гимназистите са подготвили разработките си, включва посещения на библиотеки и музеи, работа със специализирана литература, ползване на архив, проучване на регионалната преса. „Целта е да се провокира интересът на учениците към миналото и историята и да се развият способностите им в сферата на проучвателната дейност“, обобщи Николай Чакъров, главен учител по „История и цивилизация“ в СУПНЕ “Фридрих Шилер“. За участниците са предвидени награди – грамоти и книги.

Гости на събитието ще са проф. Красимира Табакова от Софийски университет и доц. Виолета Стойкова от Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“.

Сборникът с докладите, които ще бъдат представени на конференцията утре, вече е готов. Той е реализиран с помощта на общинска фондация „Русе – град на свободния дух“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари