Дунавският път на виното

0
Музейни специалисти от Русе ще проследят пътя на римските императори и Дунавския път на виното
Музейни специалисти от Русе ще проследят пътя на римските императори и Дунавския път на виното

Музейни специалисти от Русе ще проследят пътя на римските императори и Дунавския път на виното.

В конференцията, която стартира днес в сръбската столица Белград, участват директорът на  Регионален исторически музейРусе проф. д-р Николай Ненов и уредникът в отдел „Най-нова история“ Искрен Великов. Фокусът на обсъжданията попада върху развитието на първия културен маршрут в Югоизточна Европа и възможностите за неговото разширяване и разгръщане на пълния му потенциал като туристически продукт.

В рамките на конференцията ще бъдат проведени два панела – първият акцентира върху археологическия фон на обектите по маршрута „Римските императори и Дунавският път на виното“. Водещ ще е Майкъл Уорнър. Втората част от форума разглежда туристическата инфраструктура по действащия вече маршрут. Модератор на втория панел, който съставлява по-голямата част от събитието, е проф. Николай Ненов.

Искрен Великов ще представи крепостта от римско време „Сексагинта Приста“ – разкритите зони, експонираните предмети, сградата на Принципията, Храма на Аполон, археологическите разкопки в периода 2015 – 2017 г. Презентацията ще разкрие също и туристическите възможности на музейния обект.

През втория ден от събитието ще бъдат представени и други културни маршрути от туроператори и фирми, работещи в туристическия бранш. Ще се обсъди също и популяризирането на маршрута „Римските императори и Дунавският път на виното“.

Организатор на конференцията в Белград е Дунавски компетентен център. Събитието е посветено на 30-годишнина от създаването на културните маршрути към Съвета на Европа

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари