Старт на предизборната кампания

0
За пети път през последните две години избирателите ще отидат до урните
За пети път през последните две години избирателите ще отидат до урните Видео: NOVA

За пети път през последните две години избирателите ще отидат до урните

България навлезе в нова политическа фаза. Днес беше поставено началото на предизборната кампания за предсрочните избори за 49-ото Народно събрание, съобщи NOVA.

За пети път през последните две години избирателите ще отидат до урните, за да изберат новите 240 депутати. От МВР съобщиха, че вече има и първи сигнали за купуване на гласове.

На националния празник беше поставено началото на поредната предизборна кампания, която да изведе страната от спиралата на политическата криза.

Вече са ясни част от параметрите за изборния ден. Със свое решение ЦИК определи сумата от над 12 млн. лева за осигуряване на машините за гласуване, софтуера, транспортирането им и техническата поддръжка в деня на изборите.

Видеонаблюдението и видеозаснемането при броенето на бюлетините и отчитането на гласовете, ще се извършва с телефони, става ясно от договор между Министерството на електронното управление и „Информационно обслужване”. За осигуряване на устройствата и целия процес, Министерският съвет одобри финансиране от още близо 6,5 милиона лева.

А вътрешният министър Иван Демерджиев обяви, че още със старта на кампанията има образувани първи досъдебни производства за купуване на гласове.

Именно на МВР се пада задачата да осигури безпроблемно и честно протичане на предсрочните избори.

„С връщането на хартиената бюлетина активността на тези, които искат да купуват избори, се увеличава многократно. Нашата активност също ще бъде значително по-висока, вниманието ще бъде по-голямо”, заяви Демерджиев.

Със старта на предизборната кампания вече са образувани и първите досъдебни производства срещу подготовка за купуване на гласове.

Имаме сигнали имаме и първите образувани досъдебни производства. Но тъй като по тях текат най-различни мероприятия, ще спестя подробности. Има и партии, но ще спомена, когато има осъдителни присъди и споразумения”, заяви Демерджиев.

И на тези избори оказва се, осигуряването на машинният вот е бил под въпрос, призна Демерджиев. И постави приоритети.

Да се обезпечи на първо място машинния вот, защото имаше опасност и това да не се случи. На второ място да се обезпечи записването и излъчването на самото броене”, заяви още Демерджиев.

От решение на ЦИК става ясно, че и на тези избори машините за гласуване, софтуерът и поддръжката ще бъдат отговорност на фирмата „Сиела норма”, след като предоставената от тях оферта е одобрена от избирателната комисия.

Процедурата беше на договаряне, без предварително обявление. Първоначално предложената от участника обща сума беше за 10 милиона 190 хиляди лева без ДДС. В процеса на преговорите беше направена договорка за намаление със 100 000 лв.”, заяви Емил Войнов, член на ЦИК.

В чужбина също ще може да се гласува с машини в секции с над 300 избиратели. Но зад граница при отчитането на изборните резултати няма да има видеонаблюдение и видеозаснемане, така както при подвижните урни, секциите в болници, домове за стари хора, в затворите и арестите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Василена
    Гласувайте за мъжъ ми. Той ще Ви оправи.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари